Перуанският президент Педро Кастильо направи промени в кабинета за трети

...
Перуанският президент Педро Кастильо направи промени в кабинета за трети
Коментари Харесай

Перуанският президент направи нови промени в правителството за трети път от началото на мандата си

Перуанският президент Педро Кастильо направи промени в кабинета за трети път за половин година, на фона на рецензии по въпроси като битката с корупцията, съобщи организация Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Кастильо размени половината от 18-те членове на кабинета, в това число премиера и министрите на финансите, външните работи и околната среда, в миг, когато администрацията му е изложена на рецензии и би трябвало да се бори с екологична злополука, дължаща се на петролен разлив край тихоокеанското крайбрежие на страната.

Кастильо пристигна на власт през юли, обещавайки да пази бедните и да усъвършенства образованието, опазването на здравето и други услуги, само че се затруднява да получи поддръжка от някои политически групи, в това число показаните в Народното събрание, напомня АП.

Последната политическа рецесия стартира в петък с оставката на вътрешния министър Авелино Гилен, който съобщи, че държавното управление се нуждае от посока. В понеделник премиерката Мирта Васкес също подаде оставка, заявявайки, че Кастильо не прави задоволително за битката с корупцията. Вчера подаде оставка и финансовият министър Педро Франке. Едва по-късно президентът назначи ново държавно управление.

Новият министър председател на страната е Ектор Валер, определен за народен представител с мандат на крайнодясната политическа партия "Реновасион популар ", който по-късно се причисли към блока "Демократично Перу ". Валер поддържа концепцията за смяна на настроената другарски към пазарите перуанска конституция, отбелязва Ройтерс. Той към този момент съобщи, че за постигането на тази цел може да са нужни четири години.

Президентът към този момент е заявявал, че желае да промени Конституцията на Перу, с цел да приоритизира обществените вложения в опазване на здравето и обучение и да подсигурява, че мултинационалните корпорации заплащат по-големи налози. Оскар Греъм, икономист, работил като шеф по финансовите пазари към Перуанската централна банка, беше назначен за финансов министър. Алесандра Ерера беше назначена за министър на енергетиката и минното дело. Постът е от изключително значение в страната, която е вторият международен производител на мед.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР