Перуанският дипломат и бивш генерален секретар на ООН Хавиер Перес

...
Перуанският дипломат и бивш генерален секретар на ООН Хавиер Перес
Коментари Харесай

Почина бившият шеф на ООН Хавиер Перес де Куеляр

Перуанският посланик и някогашен общоприет секретар на Организация на обединените нации Хавиер Перес де Куеляр умря нощес в дома си в Лима на стогодишна възраст, заяви синът му Франсиско, представен от организация " Франс прес ".

Роден в Лима на 19 февруари 1920 година, Хавиер Перес де Куеляр беше петият общоприет секретар на Организация на обединените нации, която оглавяваше от 1982 до 1991 година.

От 1940 година той работи в перуанското министерство на външните работи, заемал е разнообразни постове в посолствата на страната във Франция, Англия, Боливия и Бразилия, бил е дипломат в Швейцария и тогавашния Съюз на съветските социалистически републики, напомня ТАСС.

Перес де Куеляр се занимаваше интензивно с посредническа активност. През 1982 година той взе участие в търсенето на решение на спора сред Англия и Аржентина за Фолклендските острови, в края на 1980-те години оказа подпомагане за споразумяване на иранско-иракския спор. През 1991 година Перес де Куеляр взе участие в договарянията за преустановяване на огъня сред държавното управление на Мароко и Фронта Полисарио в Западна Сахара, както и за подписване на съглашение за преустановяване на гражданската война в Салвадор./ БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР