Перуанската президентка Дина Болуарте, която каза, че оглавява преходно правителство,

...
Перуанската президентка Дина Болуарте, която каза, че оглавява преходно правителство,
Коментари Харесай

На фона на протестите перуанската президентка призова Конгреса да изтегли изборите по-рано

Перуанската президентка Дина Болуарте, която сподели, че оглавява преходно държавно управление, прикани през днешния ден на конференция в президентския замък Конгреса да одобри предлагането за евакуиране на парламентарните избори по-рано, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Още по темата
Болуарте, която е някогашен вицепрезидент, пое функционалностите на президент по рано този месец, откакто предходния президент от левицата - Педро Кастильо, се опита нелегално да разпусне Конгреса и беше задържан.

Оттогава цялата страна е обхваната от митинги, които лишиха живота на минимум 17 души.

Болуарте отхвърли в събота настояванията на протестиращите да подаде оставка и сподели, че " това няма да реши казуса ", и че е изпълнила отговорностите си, изпращайки законопроекта за по-ранно производство на изборите в Конгреса.

" Съжалявам за трагичните събития, които костваха живота на няколко сънародници в разнообразни райони на страната, това би трябвало да спре ", сподели в петък Болуарте по време на гала във военното учебно заведение в Лима.

Парламентът на Перу отхвърли в петък законопроект за евакуиране на парламентарните избори от април 2026 година за декември 2023 година, в разгара на политическа рецесия, с митинги, лишили живота на 18 души.

Предложението получи едвам 49 гласа при нужни 87. Общо 33 депутати гласоподаваха срещу, а 25 се въздържаха, сочат крайните резултати. Новата президентка Дина Болуарте, която пое поста от сваления президент Педро Кастильо, разгласи, че желае да форсира изборите в опит да спре опълчването.

Междувременно също в петък министрите на образованието и на културата - Патрисия Кореа и Хаир Перес - оповестиха, че подават оставки.

Заради пътните блокади към 5000 туристи са блокирани в региона на известната крепост на инките Мачу Пикчу.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР