Перспективите за американския бизнес в Китай се подобряват, както в

...
Перспективите за американския бизнес в Китай се подобряват, както в
Коментари Харесай

Повечето американски компании са оптимисти за бизнеса с Китай след победата на Байдън

Перспективите за американския бизнес в Китай се усъвършенстват, както в политически, по този начин и в стопански аспект. Това гласи изследване на Американската комерсиална камара в Шанхай, представено от Си Ен би Си.

От 124 бизнес водачи, интервюирани в интервала 11-15 ноември, единствено двама са декларирали, че са по-песимистично настроени по отношение на правенето на бизнес в Китай след успеха на Джо Байдън на президентските избори в Съединени американски щати.

Малко повече от половината от участниците в прочуването (54,8%) са декларирали, че гледат с повече оптимизъм на бизнеса с Китай, до момента в който 8,1% са споделили, че са „ доста по-оптимистично настроени “.

„ Повечето респонденти гледат на резултатите от изборите като на позитив. Администрацията на Байдън ще способства за стабилизирането на връзките сред двете страни и на бизнес средата “, разяснява Кер Гибс от AmCham Shanghai.

Търговското напрежение сред Пекин и Вашингтон ескалира през последните две години, откакто администрацията на Доналд Тръмп наложи мита върху китайски артикули за стотици милиони долари, като Китай отвърна със сходни ограничения. Пандемията от ковид и американските наказания против китайски софтуерни компании обтегнаха още повече връзките сред двете страни.

Само 5,6% от интервюираните бизнес водачи чакат администрацията на Байдън да наложи нови мита върху вноса от Китай, само че в същото време с това 70,2% споделят, че новият президент на Съединени американски щати ще си сътрудничи повече с други страни в опит да наложи напън върху Китай във връзка с комерсиалните практики на азиатската страна.

Очаквания за по-високи доходи

Бързото икономическо възобновяване на Китай от пандемията от COVID-19 също поддържа бизнеса, въпреки че Съединени американски щати към момента не могат да слагат разпространяването на вируса в страната под надзор. Около половината от интервюираните бизнес водачи (47,6%) чакат приходите на техните компании за 2020 година да надминат тези от миналата година.

Повечето компании с индустриални интервенции в Китай имат намерение да запазят производството си в страната през идващите три години, до момента в който всяка трета компания счита да изнесе най-малко 30% от производството си в чужбина.

Бизнес провокациите остават

Позитивните настройки за бизнеса на американските компании в Китай обаче зависят от редица фактори, които бързо могат да помрачат тяхното въодушевление. Една трета от респондентите показват терзания по отношение на евентуални забрани за пътешестване и принудило затваряне на техните заводи.

Според прочуването единствено 13,7% от интервюираните считат да усилят вложенията си в Китай, като множеството към момента не са взели дефинитивно решение за развиването на бизнеса си в страната.

„ Търговските търкания няма да изчезнат “, разяснява Гибс. „ Все още има структурни проблеми, които би трябвало да бъдат решени. “, добави той.

През последните няколко години китайското държавно управление одобри нови политики за либерализация на пазара. Критиците обаче означават, че остават въпросите за отбраната на интелектуалната благосъстоятелност, насилственият трансфер на данни и ограничавания достъп.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР