Персийската котка е едно удивително създание. Тя е мила, гальовна,

...
Персийската котка е едно удивително създание. Тя е мила, гальовна,
Коментари Харесай

Как да се грижим за козината на персийската котка

Персийската котка е едно изумително творение. Тя е блага, гальовна, спокойна, мързелива и мъркаща. Малките котета от породата са игриви и палави като дребните деца, само че с времето се успокояват и избират да се изтягат на меко, надалеч от глъчката и шума на хората.

Те наподобяват на симпатични рошави топки, доста меки и пухкави, само че на мястото, където лежат, постоянно остават цели топки четина. По време на линеене на козината на персийката котка, от животното падат части от гъстата им космена завивка.

Пухкавият тип прави тази дългокосместа порода котки толкоз забавна и притегля хората да избират персийките за домакински любим, само че всеки евентуален собственик на тази блага и красива порода котета би трябвало да бъде наясно с това, че гъстата четина ще бъде непрекъснато предизвикателство през целия живот на котето. Голяма част от грижата на персийската котка е обвързвана точно с нейната четина.

Ето по какъв начин да се грижим за козината на персийската котка!

Подобно на хората, и персийките имат друг вид четина. При някои косъмът е по-сух, при други е по-мазен. При някои космите са по-редки и дълги, при други козината е доста гъста и мека.

Какъвто и вид четина да има персийката, най-важното нещо, което би трябвало да помни нейният собственик е, че наложително би трябвало да сресва котето най-малко един път дневно с гребен. Сплъстяването на козината става бързо и носи доста проблеми.

 Грижи за козината на Персийска котка

Тъй като космите са доста гъсти, се получават не просто възелчета, а цели топки сплъстена четина, която е сложна да бъде разплетена. С времето тези топки се разрастват и обгръщат все по-големи площи от космената завивка на котето.

Ако не се отстранят, може да провокират екземи и други болести при персийките. Единственият метод при такова стичане на събитията е обръсването на котето, което се прави в груминг студио с професионална машинка за подкастряне.

Самото разресване на котето би трябвало да се прави на определено от стопанина място, където след това елементарно се събират свалените мъртви косми. Задължително това място би трябвало да бъде надалеч от купичките с вода и храна на персийката, с цел да не бъдат погълнати тези косми от котето. Персийките така и така гълтам най-вече косми при ежедневния си тоалет.

За положителния външен тип на козината на персийката значение има и храната на котето. Висококачествените гранули, пригодени особено за породата, са обогатени със съставки, които разграждат космите в стомаха на котето.

Ако въпреки всичко котето повръща топки с косми би трябвало да се прибави малцова паста към храната, която разгражда космите в храносмилателната система.

Вече знаете по какъв начин да се грижите за козината на персийската котка. Старателното ви отношение ще бъде поръчител котето да се усеща добре и да бъде щастливо. За което пък ще ви се отблагодари с доста обич и милувки.

Търсите ли си пухкаво коте? Разгледайте тези разгласи и цени за персийки.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР