Перник се готви за поредната рекордна Сурва. Близо 10 000

...
Перник се готви за поредната рекордна Сурва. Близо 10 000
Коментари Харесай

Близо 10 000 кукери ще участват на Сурва в Перник

Перник се готви за следващата рекордна „ Сурва ”. Близо 10 000 носители на маскарадната традиция от страната и чужбина са декларирали присъединяване в идното 29-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри „ Сурва ”. Той ще се организира от 27 до 29 януари.

Международният фестивал на маскарадните игри " Сурва " се завръща. През последните три години фестивалът не се състоя поради водната рецесия и пандемията от ковид.

И аудитория, и участници са зажаднели за играта, за страстта, за прекарванията, които носи фестивалът. Поради огромния брой участници  тази година фестивални дефилета ще има и в трите дни. Общо 118 са групите от България, като 45 от тях са от област Перник. 15 са групите от чужбина. В младежката   " Сурвакариада ", която се организира в границите на фестивала, се чака да се включат 25 групи, оповестява БНР.

Пъстър, зрелищен, живописен – интернационалният фестивал “Сурва “ е най-авторитетната в България и на Балканите, изява на обичайните национални игри и традиции с маски. Едно от най-големите му достолепия е неговата последователност.

Фестивалът се провежда от 1966 година. От 1985 година има статут на интернационален, а през 1995 година Перник е признат за член на Федерацията на европейските карнавални градове. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР