Периодите на напрежение със Северна Корея идват и си отиват,

...
Периодите на напрежение със Северна Корея идват и си отиват,
Коментари Харесай

„Северът действа като ядрена държава“. Защо Ким Чен Ун засилва натиска?

Периодите на напрежение със Северна Корея идват и си отиват, само че обстановката на Корейския полуостров сега е най-нестабилната от пет години насам и наподобява евентуално ще се утежни, написа Би Би Си в собствен разбор.

През последния месец Северът изстреля ракета над Япония, принуждавайки жителите да търсят заслон, което английското издание дефинира за неприятелски и провокативен акт.Тя изстреля няколко други балистични ракети, прекара бойни самолети покрай границата си с Южна Корея и изстреля стотици артилерийски снаряди в морето, които паднаха във военна буферна зона, основана от двете Кореи през 2018 година, с цел да поддържат мира.Двете страни механически към момента са във война.

В понеделник севернокорейски търговски транспортен съд пресече морската граница на двете страни, което ги накара да стрелят предупредително.Южна Корея твърди, че нахлуването е било съзнателно.

И по този начин, какво е намислил Ким Чен Ун?Има три аргументи, заради които Северна Корея е склонна да изстрелва ракети:
да тества и усъвършенства оръжейната си технология;да изпрати политическо обръщение към света (предимно към САЩ);да впечатли хората си вкъщи и да укрепи лоялността си към режима.
Може да е мъчно да се дешифрира на коя от тези цели служат дейностите на Пхенян, само че този път Ким беше явен.Държавните медии оповестиха няколко пъти, че последните изстрелвания и учения са в отговор на военните учения, провеждани от Съединени американски щати, Южна Корея и Япония.Северът упрекна враговете си за ескалиране на напрежението и сподели, че изстрелванията му са ясно предизвестие, че би трябвало да спрат.

Вашингтон, Сеул и Токио организират широкомащабни военни учения, настрана и дружно, през последните два месеца, с цел да покажат, че са подготвени за севернокорейска нуклеарна офанзива.Няма никакво подозрение, че те са антагонизирали Ким, който постоянно е гледал на сходни учения като на врагове, които репетират за навлизане.Причината, заради която Северна Корея стартира да създава нуклеарни оръжия, беше да се спре да бъде нападната.

Има обаче една по-малко ясна причина, заради която той може да покачва напрежението в този момент.Някои считат, че може би приготвят почвата за по-провокативен тест - експлозия на нуклеарно оръжие за първи път от пет години или даже офанзива в дребен мащаб против Южна Корея.

Миналата година Ким Чен Ун изложи петгодишен проект. В негоописва всички нови оръжия, които възнамерява да създаде.Вътре влизат и по-малки нуклеарни бомби на бойното поле, както и ракети с дребен обхват, които да ги носят.Неотдавнашните проби са доказателство, че Ким Чен Унне единствено си проправя път през този лист с стремежи за оръжия, само че и че образова войските си да ги употребяват.Той употребява някои от скорошните тренировки,за да симулира нуклеарна офанзива против Южна Корея.

Сега Ким се нуждае от внимание.Той има потребност светът да забележи напредъка, който е постигнал, в случай че желае някой ден да получи повдигане на суровите интернационалните наказания против страната му.Санкциите не са спрели Северна Корея да създава оръжия, само че те нанасят щета на стопанската система ѝ.

Преговорите, ориентирани към понижаване на тези наказания, от дълго време са в застой и Северна Корея се изплъзва надолу в световния дневен ред.Светът е доста по-загрижен за войната в Украйна и възхода на властнически Китай.Позицията на президента Байдън е, че глобите против Северна Корея могат да бъдат облекчени единствено когато тя се съгласи да се откаже от всичките си нуклеарни оръжия.

Междувременно Вашингтон и Сеул се споразумяха да засилят защитата си на полуострова, като проведат военните учения, които Пхенян толкоз ненавижда, и отговорят със мощ на провокациите му.След последния кръг от изстрелвания на ракети и тренировки на Севера, Южна Корея изпрати бойни самолети и изстреля лична артилерия.

Ако Ким желае да накара Съединени американски щати да договарят при по-изгодни за него условия, той би трябвало да потвърди какъв брой рискова е станала страната му.Миналия месец той разгласи Северна Корея за страна с нуклеарни оръжия, позиция, която сподели, че е необратима.

" Трябва да се тревожим какъв брой настойчив е станаллидерът на Северна Корея ", сподели Ким Чен-дае, някогашен консултант в Министерството на защитата на Южна Корея.Той уточни по какъв начин в предишното Северна Корея е изчаквала американските сили да приключат военните си учения, преди да отмъстят.Този път те стреляха с артилерия в морето, до момента в който течаха учения.

„ Никога до момента не сме виждали тази смелост и експанзия, друго е. Северът работи като нуклеарна страна “, сподели той.

Правителствата на Съединени американски щати и Южна Корея считат, че подготовката за седмия тест на нуклеарно оръжие на Северна Корея е приключена и Северът чака подобаващия политически миг за деяние.Отваря се прелъстителен прозорец, защото конференцията на китайската комунистическа партия към този момент завърши и междинните избори в Съединени американски щати наближават.

Междувременно Южна Корея е в разгара на още един кръг от военни игри, като Съединени американски щати би трябвало да се причислят към тях. Те може да обезпечат на Ким Чен Ун претекста, който той чакаше.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР