Перфектните патладжани с хрупкава кора и мека сърцевина - кой

...
Перфектните патладжани с хрупкава кора и мека сърцевина - кой
Коментари Харесай

Патладжани Пакора с разкошен сос

Перфектните патладжани с хрупкава кора и мека вътрешност - кой желае да ги опита

Необходими Продукти

● патладжани - 500 г - 1 огромен или 2 по - дребни
● нахут - 200 г (или готово нахутено брашно)
● бакпулвер - 1/2 ч.л. или сода бикарбонат
● кимион - 1/2 ч.л.
● пикантен пипер - 1/4 ч.л. на люспи
● къри - 1 ч.л.
● вода - 300 мл.
● лимонен сок - 2 с.л.
● олио - към 300 - 400 мл за пържене
● сол - към 3 с.л.

Сос


● цедено кисело мляко - 330 г
● мента - 2 клончета
● кориандър - 4 клончета
● чили - 1/2 зелено, прясно (или на вкус)
● лимонен сок - 2 - 3 с.л.
● сол - 1 щипка или на усет

Начин на подготвяне

Пакора е тип панировка от индийската кухня, чиято основа е нахутеното брашно. Изключително хрупкави и вкусни се получават патладжаните, приготвени по този метод.

Може да си закупите готово нахутено брашно или да си смелите у дома нахутени зърна. В краен случай то би могло да се замести сполучливо и с оризово брашно, само че от пълнозърнест ориз.

Първото, което би трябвало да сторите, е да измиете и нарежете патладжана на тънки шайби. Ако желаете го обелете или не, както ви харесва.

Сложете го в купа с подсолена вода за 30 минути, като притиснете от горната страна с паница, защото кръгчетата изплуват на повърхността.

Когато са пуснали своят горчив мрачен сок ги отцедете, измийте и подсушете.

Докато обаче чакате патладжана си направете сока, с който ще го поднесете.

За него накълцайте на доста ситно зелените подправки, по опция единствено листата, същото сторете и с лютото чили. Смесете с цеденото мляко, лимоновия сок и сол на усет. Понякога в соса прибавям и надробен половин домат, както и в случай че нямам гъсто цедено мляко разбърквам нормално кисело мляко със заквасена сметана или крем фреш.

Готовият сос сложете в хладилника.

За вкусната паноровка смелете нахутените зърна с кимион на зърна до тънък прахуляк. Сложете кърито, лютия пипер и бакпулвера и хубаво разбъркайте сухата примес.

Налейте водата с лимоновия сок и разбийте на гладка кашичка. Ако е прекомерно рядка прибавете мъничко брашно или още вода, в случай че е противоположното. Когато върша тази рецепта имам чувството, че първоначално панировката наподобява рядка, само че след няколко минути до момента в който пържа се сгъстява сама, може би от набъбването на зърнените частици на брашното.

Остава да изпържите шайбите патладжан в сгорещено олио, като ги потапяте в панировката, с цел да се покрият щедро и компактно. Когато станат златисти ги изваждайте върху домакинска хартия, с цел да се отцеди непотребната лой. Не пържете на слаб огън, с цел да не поемат доста от олиото.

Стават необикновено хрупкави извън и мекички от вътрешната страна. Хубаво е да се поднесат незабавно, с цел да запазят тази хрупкавост, тъй като изстинат ли коричката поомеква леко.

Сервирайте патладжаните Пакора с луксозния сос, който необикновено им отива.

* Ястието може да се подготви и във веган вид, като се употребява соево кисело мляко.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР