Пералнята е сред най-често използваните електроуреди у дома и вероятно

...
Пералнята е сред най-често използваните електроуреди у дома и вероятно
Коментари Харесай

Правилно използване на пералнята: какво да правите и какво не

Пералнята е измежду най-често употребяваните електроуреди вкъщи и евентуално това е повода множеството домакини да считат, че знаят по какъв начин да я употребяват. Това обаче не всеки път е правилно. В идващите редове сме събрали главните правила за вярно потребление на пералнята, някои от които може и да ви учудят. Вижте ги.
Четете етикетите на облеклата
Всяка дреха има етикет, на който са обозначени инструкции за пране. Прочетете ги и се съобразете с тях, с цел да запазите дрехата си по-дълго време в чудесно положение.
Сортирайте прането по цвят
Разделяйте прането съгласно цветове. В идеалния вид ще пускате в пералнята настрана бялото, черното, тъмните цветове, светлите цветове, аленото. Ако това ви е мъчно, разделяйте прането най-малко на бяло, ярко, мрачно и внимателно.
Проверявайте джобовете
Проверявайте джобовете на облеклата, преди да ги сложите в пералнята и не оставяйте нищо в тях. Така освен ще спасите прането от оцветяване или покриване с мъхчета, само че и ще предпазите пералнята от вероятни повреди, породени от твърди предмети.
Използвайте специфичен перилен препарат
Използвайте специфични препарати за изпирането на другите купчинки – бели, цветни, тъмни и деликатни тъкани. Така ще запазите оптимално дълго цветовете и положителния им външен тип.
 а Оставяйте пералнята отворена
Не затваряйте вратата на пералнята, когато не я употребявате. Оставете я най-малко леко открехната, с цел да ѝ дадете опция да съхне. Така в нея няма да се образува плесен и няма да се задържат неприятни миризми.
Не пълнете пералнята
Да напълните пералнята догоре е изкушаващо, само че не го правете – по този начин водата не може да циркулира добре и облеклата може да се окажат незадоволително добре изпрани и изплакнати. Златното предписание е да цялостните 2/3 от барабана.
Не използвайте прекомерно доста препарат
Ако напълните догоре отделението за препарат за пране, няма да получите по-чисти облекла. Напротив, препаратът ще остави петна по облеклата, защото няма да е задоволително добре изплакнат. Ако несъзнателно сте създали такава неточност, пуснете още един път цикъл на изплакване, преди да извадите облеклата от пералнята.
 а Не събирайте мръсните облекла в пералнята
Много семейства употребяват си като кошове за мръсно пране заради липса на място. Това обаче не е добра концепция. Влагата от барабана прониква в облеклата и може да докара до поява на плесен и неприятни миризми както по тях, по този начин и в самата пералня.
Не оставяйте мокрите облекла дълго в пералнята
В идеалния случай би трябвало да извадите облеклата незабавно щом завърши цикълът на пране. Ако ги оставяте прекомерно дълго вътре, влагата по тях и в пералнята може да докара до появяването на неприятна миризма и плесен.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР