Пер- и полифлуороалкилните вещества (PFAS) са група синтетични химикали, използвани

...
Пер- и полифлуороалкилните вещества (PFAS) са група синтетични химикали, използвани
Коментари Харесай

Как „вечните химикали“ нарушават съня ви

Пер- и полифлуороалкилните субстанции (PFAS) са група синтетични химикали, употребявани в разнообразни артикули и промишлености по целия свят. От 50-те години на предишния век насам те се употребяват поради тяхната резистентност към вода, топлота, мазнини и петна и заради това се срещат в множеството семейства: в незалепващите тенджери и тигани, опаковките на питателните артикули, водоустойчивите облекла, мебелите и така нататък

През последните години PFAS станаха печално известни със своята продължителност, защото се разграждат в околната среда за извънредно дълъг интервал от време, както и със способността си да се натрупват в човешкия организъм. Въпреки че проучванията към момента са в развой на развиване, PFAS към този момент са свързани с разнообразни здравословни проблеми, в това число увреждане на черния дроб, болести на щитовидната жлеза, проблеми с плодовитостта, нараснал риск от рак и увреждане на имунната система.

Същевременно се появиха данни, че могат да окажат въздействие и върху съня. Предполага се, че химикалите могат да преминат през кръвно-мозъчната преграда и да нарушат равнищата на невротрансмитерите и калция, които са значими за съня. Възможно е също по този начин резултатът им върху имунната система и метаболитните функционалности да въздейства индиректно на съня. Тези проучвания обаче надалеч не са дефинитивни.

„ Тъй като организмът се нуждае от сън всеки ден, в случай че PFAS му въздействат зле, това може да ви засегне по-непосредствено, в сравнение с други хронични здравословни проблеми “, споделя в изказване Шиуен Ли, лекар по медицина, постдокторант в катедрата по науки за популацията и публичното здраве в Медицинското учебно заведение Кек.

„ В дълготраен проект неприятният сън е обвързван с последствия, които включват неврологични и поведенчески проблеми, диабет вид 2 и заболяването на Алцхаймер. “

Сега Ли и сътрудниците ѝ организират първото по рода си изследване, което изследва връзката сред излагането на характерни типове PFAS и съня при младежи.

Те събират кръвни проби и независимо предоставена информация за съня от 144 участници на възраст сред 19 и 24 години, които са част от изследването USC Children’s Health Study. Два набора от измервания са направени в разстояние на няколко години, като към половината от участниците са взели участие и в двата.

За първите 3 типа младежите с кръвни равнища в най-високата третина от групата спят приблизително с към 80 минути по-малко на нощ от тези в най-ниската. Високите комбинирани равнища на PFAS също са свързани с по-кратък сън. По-специално, лицата с високи концентрации на PFOS в кръвта оповестяват за проблеми със заспиването, с това да спят непробудно, със събуждането или за отмалялост по време на бодърстване.

И четирите химикала към този момент се смятат за „ остарели PFAS “. Те са били необятно употребявани от 50-те години на предишния век до началото на 21 век, само че в този момент са изведени от приложимост и сменени с сходни съединения с незнайни последствия за здравето.

„ Резултатите, които следим, може да са въпрос на кумулативно излагане с течение на времето “, споделя Ли. „ Това, което измерихме в кръвта, евентуално се дължи на допир с химикалите след раждането или даже преди него. “

Четирите типа PFAS са оценени благодарение на две огромни бази данни – The Comparative Toxicogenomics Database и Toxicology in the 21st Century. В тях са събрани проучвания, които ги свързват със болести и промени в генната експресия.

Екипът също по този начин е направил профил на група протеини от кръвните проби на участниците и е открил, че от над 600 кандидат-гена 7, задействани от PFAS, наподобява въздействат на съня. Един от значимите фактори е бил HSD11B1, който играе скъпа роля в регулирането на съня и бодърстването, защото създава хормона кортизол.

Установено е, че катепсин В, който е обвързван с паметта и когнитивните функционалности, също е обвързван с въздействието на PFAS върху съня. Ензимът, създаван от този ген, е предходник на амилоидните бета-протеини, които образуват плаки в мозъците на пациенти с заболяването на Алцхаймер. По-високите равнища на този ензим се свързват с утежняване на когнитивните качества при алцхаймер, което има своя лична връзка с нарушаванията на съня.

По-нататъшни проучвания ще погледнат резултатите на PFAS върху моделите на съня при деца. Екипът продължава и лабораторните проучвания на разпознатите досега гени, както и на връзката сред PFOS и развиването на мозъка.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР