[Pepco] Още по темата Годишно в страната се обработват над

...
[Pepco] Още по темата Годишно в страната се обработват над
Коментари Харесай

Сезон 2019: Лоукост дрехите идват

[Pepco] Още по тематиката
Годишно в страната се обработват над 50 хиляди тона облекла втора употреба

Повече от половината от тези количества се изнасят по-късно в страни отвън Европейски Съюз
17 окт 2018
Две нови вериги за облекла стъпват на българския пазар през 2019 година

PEPCO възнамерява 11 магазина за първите шест месеца, а KiK - 10
1 окт 2018 Най-евтините облекла, с най-вече магазини и с немски корени. С тази идея следващата година съвсем по едно и също време в България ще проработят две дискаунт вериги за облекла и предмети за бита - немската KiK ( " КиК " ) и полската Pepco ( " Пепко " ), която е благосъстоятелност на немски и южноафрикански акционери.

Събитието е ненадейно на фона на оттеглящи се около рецесията непознати вериги - белгийската Delhaize, австрийската Baumax, немските Praktiker и Penny, френската Carrefour, словенската Roda, гръцката Еna, турската Ramstore.

KiK и Pepco стъпват в този момент, тъй като са в стадий на нахлуване в района и към този момент е пристигнал ред и на българския пазар. Веригите идват на пазар, на който към този момент участват огромни търговци на облекла като H&M, Zara, LC Waikiki и други Двата нови марката обаче ще са в най-ниската ценова категория. Другата евтина опция тук са облеклата втора употреба - в страната годишните им продажби са по към 10-15 хиляди тона. В сегмента на дребни артикули за дома пък съперник на новите търговци ще е " Джъмбо ".

Общото сред KiK и Pepco е, че оферират облекла и нехранителни артикули за дома на доста ниски цени. И двете компании се насочват към съпоставими като размер магазини чартърен – 500 кв.м при Pepco и 600 кв.м при KiK. И двете оферират главен подбор и сезонни оферти от облекла, в това число и на ликвидация. Различното е, че на фокус при Pepco са бебетата, децата и техните майки, до момента в който при KiK гамата е за всички възрастови групи (включително и доста огромни размери).

Навлизането им ще раздвижи и пазара на търговски площи, тъй като наемането на над 150 обекта за няколко години е събитие. Планът на KiK е за над 100 магазина и това ще направи веригата най-вероятният №1 по брой обекти в страната. Такава е и поръчката на немската компания във връзка с оборота.

В момента най-големият търговец на облекла в България е H&M с продажби за предходната година от 107 млн. лева през 20 магазина и онлайн продажби. Общите доходи на топ 50 измежду ритейлърите на облекло и обувки за 2017 са малко над 1 милиарда лева

[KiK] KiK: От чорапите до шапката – за 30 евро

" През 2019 година планираме да открием 10 магазина KiK в България. През идващите 4-5 години те ще доближат 120-150 ", посочи за " Капитал " Димитър Спасов, който оглавява българския офис на KiK. Той разяснява, че компанията ще заложи на мощен маркетинг и ще бъде позиционирана като " съвременна и преференциална ". " Цените са ниски, само че с качеството не се прави компромис. Нашата цел е да станем най-голямата верига за облекла в България ", споделя Димитър Спасов.

Местоположението на комерсиалните обекти в България към момента не е конкретизирано, само че по принцип KiK желае да покрие всички вероятни местоположения за търговия на дребно като ритейл паркове, молове, търговски центрове и улици. " Изборът на място за разполагане на магазини зависи от няколко фактора. Всеки обект минава през разбор на разнообразни параметри като досегаемост, среда, покупателна дарба, брой на семействата в съответния район, периодичност на покупките, приблизителни оценки за приходите ", разясниха за " Капитал " от пресцентъра на KiK.

Димитър Спасов

Фотограф: Капитал " Клиентът е крал "

KiK е учредена през 1994 година от Стефан Хайниг в Бьонен, Германия. Основен акционер през днешния ден е холдинговата компания Tengelmann Group с дял 83% от капитала. KiK е акроним на " Kunde ist König " ( " Клиентът е крал " ). Компанията ръководи повече от 3500 обекта в Европа, от които 2579 са в Германия, където е измежду десетте най-големите търговци на дребно. Дългосрочната й цел е да доближи 5000 магазина в Европа. Заетите са над 26 000.

Около 70% от общата продуктова гама на KiK са облеклата. Асортиментът се добавя от нехранителни артикули - текстил за дома, аксесоари, писалищен материали, храни за домашни любимци, сладки произведения.

Според описания в уеб страницата на сдружението модел на работа в неговата основа са ниските цени, при които " всеки клиент може да се облече от чорапите до шапката за по-малко от 30 евро ". За постигането на тези цени компанията залага на огромни покупки " на едро " - да вземем за пример като поръчва целогодишен текстилен подбор от съществени продукти, които се създават елементарно и се оферират във всички размери, форми и разфасовки. KiK не прави " бърза мода " - главните артикули на веригата са създадени с дълъг период на доставка, а поръчките са в огромни количества. Компанията не употребява медиатори. Стоките се транспортират с транспортен съд от Азия до Европа, което лишава повече време, само че е доста по-евтино и по-екологосъобразно от въздушния транспорт, излиза наяве от описания модел.

След като стоките са пристигнали в централния склад в Бьонен, Северен Рейн-Вестфалия, те незабавно се пренасочват към обектите, т.е. икономисва се междинно предпазване. По предписание веригата наема eвтини местоположения – магазините на KiK не са на скъпи търговски улици, а на оживени странични места. Те постоянно са наоколо до други вериги за търговия на дребно, които обезпечават огромен приток на клиенти. Според уеб страницата на компанията тя залага на сдържан маркетинг, не влага огромни рекламни бюджети и заобикаля скъпи спонсорства.

" Нашата тактика, която ще следваме на българския пазар, е да предлагаме рационални цени на облекла с положително качество. За тази цел ние поредно прилагаме правилата за дискаунт търговията: Поръчваме в огромни количества, което ни дава по-добри покупни цени, не използваме медиатори, работим непосредствено с доставчиците. Поръчваме нашите артикули авансово, доставката на стоките се прави с морски транспорт до Германия, което икономисва скъпи транспортни разноски. В допълнение, ние не вършим скъпи маркетингови акции и не наемаме скъпи недвижими парцели на влиятелни места. От ценовите преимущества, които реализираме, се възползват нашите клиенти ", обобщават за " Капитал " от пресцентъра на веригата.

От уеб страницата на компанията излиза наяве, че финансовата 2017 година е била най-успешната година в историята на KiK, завършила с оборот от 2 милиарда евро. В съпоставяне с миналата година чистите продажби са се нараснали с 2.8%. България не е последна или отлагана стъпка за веригата - да вземем за пример едвам през есента на 2017 година KiK отвори първите два търговски обекта в Италия, а в този момент към този момент те са осем. Плановете са всяка година в Италия да бъдат основани към 25 нови магазина.

Тази есен веригата отвори първия си магазин и в Румъния - в Орадеа, покрай унгарската граница. Това е десетият задграничен пазар за KiK. Плановете са през 2020 година веригата да проработи и във Франция.

[Pepco] Pepco: И в по-малките градове

Pepco възнамерява да отвори първите си магазини в България през март 2019 година, като в първите шест месеца ще проработят 11 обекта, а броят им ще нарасне до 60 в края на 2021 година, оповестиха от компанията в особено прессъобщение.

В България магазините Pepco ще бъдат отворени най-вече в градове с население над 10 хиляди поданици. Компанията към този момент търси да наеме дълготрайно площи с размер към 500 кв.м. Набирането на личен състав ще стартира на 1 ноември т.г. Очаква се към 2021 година веригата да има над 500 наети чиновници в страната.

" Клиентите ни в България ще могат да посещават нашите магазини, и то освен в огромните градове като София, Пловдив, Бургас и Стара Загора... Убедени сме, че продуктите ни ще провокират дълготраен интерес измежду локалните консуматори ", споделя Марчин Станко, действен шеф за Централна и Източна Европа, представен в прессъобщението.

" Навлизането ни на пазара ще разреши на клиентите да избират от необятен подбор артикули на доста ниски цени според нашата формула " Повече за по-малко ". Тази идея работи доста добре в доста страни от Централна Европа и аз твърдо имам вяра, че ще проработи чудесно и тук ", обобщава Драгия Драгиев, действен управител на " Pepco България ", представен в прессъобщението.

Драгия Драгиев

[Pepco] От групата Steinhoff

Магазините Pepco оферират детски, мъжки и дамски дрехи, долни дрехи, аксесоари, играчки, украса за дома, домакински текстил и други Около 60% от асортимента са дрехи (вкл. обувки и бельо), а останалите са артикули за бита.

Pepco е учредена през 1999 година в Полша като локален клон на английската компания за облекла Brown & Jackson, която обаче банкрутира и през 2004 година продава магазините и складовата си база на Pepkor - дъщерна компания на южноафриканската капиталова компания Tradegro. Цената на договорката е една английска лира против 47 млн. паунда задължения. Новият притежател трансформира името от B & J Polands на Pepco и слага ниските цени в основата на философията на веригата.

През 2014 година южноафриканският Steinhoff International Holdings придобива мажоритарен дял в капиталовия холдинг Pepkor в договорка за 62.8 милиарда

Steinhoff е учредена през 1964 година от Бруно Щайнхоф във Вестерщеде, Германия, и стартира да създава мебели. През 1997 година компанията придобива 35% от основаната в Южноафриканската република Gommagomma, година по-късно реалокира седалището си там и акциите й стартират да се търгуват на Йоханесбургската фондова борса. Следват вложения в редица европейски компании, в това число и в Conforama - втория по величина търговец на дребно в Европа за обзавеждане на дома с над 200 магазина във Франция, Испания, Швейцария, Португалия, Люксембург, Италия и Хърватия. През декември 2015 година Steinhoff International реалокира главната си регистрация на Франкфуртската фондова борса и основава нова холандска холдингова компания със седалище в Амстердам. Ръководството остава в ЮАР.

През декември предходната година основният изпълнителен шеф на Steinhoff подаде оставка, откакто инспекторите на компанията отхвърлиха да подпишат одитирания финансов доклад поради регистрирани счетоводни нередности. В момента сдружението е разследвано от регулаторните органи в Германия, което води до непрестанен спад на акциите му.

По данни на групата Steinhoff тя е световен търговец на дребно с повече от 12 000 магазина в над 30 страни, където оперира с над 40 локални марки. Общите търговски площи на притежаваните от Steinhoff обекти надвишават 9 млн. кв.м. Разполага с 2.5 млн. кв.м складови пространства, 26 индустриални съоръжения, транспортира годишно 150 хиляди контейнера и за нея работят към 130 хиляди чиновници, оповестява уеб сайтът й. Steinhoff регистрира растеж на приходите от 2% до 12.9 милиарда евро за деветте месеца на 2018 година За същия интервал продажбите на Pepco са нарастнали с 35.5% по отношение на деветте месеца на 2017 година и доближават до 949 млн. евро.

Моделът на работа на Steinhoff също залага на икономии вследствие на мащаба на поръчките и по-доброто ръководство на разноските за материали. Директното присъединяване в корабоплаването, складирането и дистрибуцията на продуктите в магазините в допълнение усъвършенства логистичните разноски по цялата верига на доставки.

Първите 14 магазина Pepco са открити в огромни градове като Познан, Бидгошч и Гданск в Полша. През 2007 година веригата чества отварянето на своя 100-тен магазин. Първите задгранични обекти Pepco са отворени през 2013 година в Чехия и Словакия. Година по-късно компанията към този момент има 500 магазина.

Преди три години Pepco стъпва на румънския и унгарския пазар, а през 2016 година веригата има 1000 магазина. През предходната година отваря в Хърватия, Словения и Литва, а през тази – в Латвия и Естония.

Днес веригата има над 1400 магазина в Европа и за нея работят повече от 14 000 души, измежду които над 500 в основното ръководство в Познан и 400 в дистрибуторския център. Според уеб страницата на Pepco компанията има повече от 15 милиона клиенти на месец и доставя всекидневно повече от 2500 палета със артикули в 10 страни. По данни на Pepco с цялостния си подбор за деца до 14-годишна възраст тя e измежду водачите по продажби на детско облекло в Централна и Източна Европа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР