Пентагонът се стреми да създаде оръжие, срещу което и най-модерните

...
Пентагонът се стреми да създаде оръжие, срещу което и най-модерните
Коментари Харесай

„Ще ги унищожим за час“. На какви оръжия залага Пентагонът

Пентагонът се стреми да сътвори оръжие, против което и най-модерните системи за противовъздушна защита са безсилни. Наскоро американският военно-промишлен тръст Raytheon получи контракт на стойност съвсем милиард $ за създаване и тестване на хиперзвукова крилата ракета с въздушно изстрелване HACM. Очаква се перспективният арсенал да постъпи на въоръжение във Военновъздушни сили още през 2027 година За плана HACM и други хиперзвукови разработки на Съединени американски щати - в нашия материал.

За изстребителите

Не е загадка, че в региона на хиперзвуковите оръжия американците се оказаха догонващи. Това се признава със скърцане както в Белия дом, по този начин и в Пентагона. Основните геополитически противници на Съединени американски щати са надалеч напред. Русия е приела на въоръжение корабния хиперзвуков " Циркон ", аеробалистичния " Кинжал " и стратегическия " Авангард ". Китай - ракета със междинен обхват на твърдо гориво DF-17. Някои от тези системи към този момент са минали бойното кръщение. По-специално, през март съветските Военновъздушни сили унищожиха с „ Кинжал “ под земята склад за муниции в Ивано-Франковска област на Украйна.

В Съединени американски щати се извършват няколко стратегии едновременно. От най-обещаващите планове - HACM (Hypersonic Attack Cruise Missile). Това е хиперзвукова крилата ракета с въздушно изстрелване с прямоточен мотор, кадърен да форсира до шест хиляди километра в час в горните пластове на атмосферата. Обсегът е незнаен, само че американците акцентират, че по този индикатор ще надминат най-далнобойните системи за Противовъздушна отбрана на Русия и Китай.

„ Ние считаме тактическите самолети, основно изтребители, за съществени носители на HACM “, сподели пред кореспонденти военачалник Чарлз Браун, началник-щаб на Военновъздушни сили на Съединени американски щати. - Новото оръжие ще разреши на нашите командири доста по-гъвкаво да възнамеряват бойните дейности. Машините, оборудвани с него, ще могат да унищожават най-ценните мобилни цели в близкия гръб на съперника, а профилираните бомбардировачи ще вземат решение стратегически задания.

Браун не посочи за какъв аероплан става дума. Очевидно това са изтребители от пето потомство F-35 и F-22. В Пентагона са уверени, че те са минимум уязвими от противовъздушната защита на евентуален съперник. Техният стелт обаче в никакъв случай не е бил тестван в действителен пердах със модерни зенитно-ракетни системи.

Проектът HACM е вкусна хапка за американската отбранителна промишленост. Миналия юни Пентагонът разпореди три 15-месечни контракта за създаване на предварителни хиперзвукови концепции за крилати ракети на Boeing, Lockheed Martin и Rautheon. Последният е определен за построяването на прототипи. Съюзниците на Съединени американски щати също вземат участие в програмата. По-специално Австралия даде обещание да даде инфраструктура за тестванията.

Неуспешните тествания

HACM е една от двете водещи хиперзвукови авиационни стратегии, които би трябвало да завършат със основаването на бойни модели. Има и аеробалистична ракета ARRW с планер от Lockheed Martin. Предполага се, че този артикул ще може да доближи скорост над 20 Mach и да доближи отдалеченост до 900 километра. Ракетата е предопределена за заличаване на наземни цели, кораби, както и цели, които бързо трансформират позицията си. Основните носители на ARRW са стратегическите бомбардировачи B-1B.

Беше планувано перспективните ракети да бъдат признати на въоръжение още през 2022 година Неуспешните проби обаче изместиха крайните периоди с години. През 2021 година Военновъздушни сили на Съединени американски щати организираха три теста на ракетен ускорител на първообраз на обещаваща ракета. Всичките се провалиха. По време на първите летателни проби през април продуктът не се отдели от самолета. През юли ракетният мотор не се включи. През декември ARRW още веднъж не съумя да започва.

Тестовете приключиха с триумф едвам през май 2022 година Предстоят спомагателни проби, което значи, че ракетата няма да влезе в употреба в близко бъдеще. Въпреки това Военновъздушни сили на Съединени американски щати желаеха финансиране за първите 12 ракети ARRW. Според представители на Пентагона производството ще бъде бързо, защото доста детайли са основани благодарение на технология за 3D щемпел.

Вариантът за армията

Има проекти за хиперзвукови и други типове въоръжени сили на Съединени американски щати. И по този начин, за сухопътните сили се основава хиперзвукова ракетна система с огромен обхват LRHW (Long Range Hypersonic Weapon). Ще има няколко съществени продукта. Основното е ракетата AUR (All-Up-Round) в транспортно-пусковия резервоар, носеща бойната глава C-HGB (Common Hypersonic Glide Body). Разработват се и мобилна пускова установка и мобилен батареен команден пункт.

C-HGB принадлежи към класа хиперзвукови планери. Ракетата притежател го форсира до работна скорост, след което стартира самостоятелен планиращ полет. Според Пентагона блокът C-HGB ще може да реализира минимум пет Маха. По-точни стойности не се назовават. Обсегът, съгласно Breaking Defense, базирайки се на представител на американската войска, ще надвиши 2775 километра.

Това разрешава да се причисли комплексът LRHW към класа на ракетите със междинен обхват, неразрешени до неотдавна от Договора за РСМД. Те желаят да разположат първата батарея в бойни единици още през 2023 година В бъдеще експертите на Lockheed Martin имат намерение да разработят вид за изстрелване от кораби и подводници. Очаква се да влезе в употреба през 2025 година

За подводно изстрелване

Основният съперник на корабните LRHW във Военноморски сили на Съединени американски щати е програмата за стандартен бърз удар (CPS), хиперзвукови мигновени световни ударни ракети. Както се показва в командването на Военноморски сили на Съединени американски щати, този артикул ще разреши на военните да поразят всяка цел на планетата за по-малко от час след приемане на съответната заповед.

Нови ракети ще бъдат инсталирани на атомните подводници от клас " Вирджиния ". Пентагонът се надява да получи първите серийни мостри до 2024 година, атомните подводници ще бъдат преустроени за тях до 2028 година До 65 CPS ще бъдат сложени на всяка подводница от серия Block V. Освен това тези ракети се смятат за главните за най-новите стелт разрушители от клас Zumwalt.

И тук обаче американските оръжейници се сблъскаха с редица проблеми. През юни Военноморски сили на Съединени американски щати се провалиха на тестванията - продуктът не можа да бъде изстрелян от носителя заради щета на мотора. Това е вторият неуспех - първият беше през октомври 2021 година, когато първообраз на ракетата падна в морето по незнайни аргументи малко след изстрелването.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР