Пентагонът публикува официални данни за техническата готовност на парка на

...
Пентагонът публикува официални данни за техническата готовност на парка на
Коментари Харесай

Процентът на изправните самолети във ВВС на САЩ непрекъснато спада

Пентагонът разгласява публични данни за техническата подготвеност на парка на летателните апарати във Военновъздушни сили на Съединени американски щати за 2017-а финансова година (завършила на 30.9.2017 г.) и съпоставяне с предходните години.

Отбелязва се трайно понижаване на междинната техническа подготвеност на парка, като това е изключително видимо при изтребителите от 5-о потомство F-22A (49%) и F-35A (54.67%).

Данните са коментирани от Stephen Losey във вестник Military Times в обявата му Fewer planes are ready to fly: Air Force mission-capable rates decline amid pilot crisis. Там се твърди, че главната причина за намаляване на готовността на парка е високото напрежение във Военновъздушни сили заради многото пребазирания за присъединяване в бойни дейности в Афганистан, Ирак и Сирия, както и за „ сдържане” на КНДР, Китай и Русия.

Американските Военновъздушни сили не престават да изпитват недостиг от дипломиран наземен механически състав. Допреди няколко години липсваха 4000 души, в този момент минусът е понижен на 200 души, само че новоназначените все нямат нужната подготовка и не могат да работят независимо. Освен това огромен брой наземни експерти с висша подготовка са ангажирани в предните разполагания, оставяйки подразделения от Военновъздушни сили на територията на Съединени американски щати с недостиг от наземен механически състав.

Снижаването на техническата подготвеност на парка на Военновъздушни сили на Съединени американски щати е един от факторите за понижаване на нальота (пролетяните часове) на летателния състав. Военновъздушни сили на Съединени американски щати не престават да изпитват сериозен недостиг от летци (около 2000 души или към 10%)

Според цитираните от Military Times данни, във Военновъздушни сили на Съединени американски щати се смятат нужен междинен нальот 20-25 часа месечно, а най-малък – 15-20 часа. Фактически през 2017 година водачите са летели по 17,6 часа месечно: 16,4 часа в изтребителна авиация, 17,6 часа във военнотранспортната авиация и 19,4 часа в бомбардировъчната авиация.

Тези междинни данни обаче не дават точна картина, защото летците в предно базиране летят доста по-често от останалите – брой полети и часове. Реално на територията на Съединени американски щати водачите постоянно извършват от 4 до 5 полета месечно.

Публикацията е готова от Ганчо КАМЕНАРСКИ, БЛИЦ

PCIKWYF4HZGV3LH3MI7TRE7CUI
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР