Пенсията от НОИ да се намалява с 9% за първата

...
Пенсията от НОИ да се намалява с 9% за първата
Коментари Харесай

Горещи новини как ще намаляват някои пенсии

Пенсията от Национален осигурителен институт да се понижава с 9% за първата група хора, които ще получават и втора пенсия от частен фонд.

Това предлага Министерството на труда и обществената политика, заяви Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България,

Промяната ще залегне в Кодекса за обществено обезпечаване и е разисквана на съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие, в което вземат участие държавното управление, синдикатите и работодателите.

Социалното министерство предложи промени в кодекса, които да разрешат на Национален осигурителен институт да промени методиката за установяване на % на редукция на държавната пенсия, който сега е 20 на 100. Той ще падне съвсем на половина, съобщи общественият министър Деница Сачева.

Според новото предложение 9% ще бъде понижението за хората, които минимум са се осигурявали в повсеместен пенсионен фонд, а за идващите този % ще пораства, изясни Васил Велев.

Според работодателите справедливият % за редукция на пенсията от Национален осигурителен институт е към 6-7%, само че предлагането им не е признато.

Друга смяна планува хората, изпуснали периода да трансферират партидите си за втора пенсия от частния фонд в Национален осигурителен институт, да могат да създадат това от 1 януари до 30 юни следващата година, заяви Деница Сачева.

Бизнесът предлага преместването на парите да може да става досега на пенсиониране, а не както е заложено в този момент - 5 години преди датата на пенсиониране.

Тристранката разиска и държавния бюджет, този на Държавното публично обезпечаване и на НЗОК. Социалните сътрудници не реализираха единомислеща поддръжка по показаните законопроекти.

Работодателите разкритикувахме повишението на минималната пенсия, не тъй като това е неприятно, а тъй като тя се изравнява със междинната.

На процедура по този начин изчезва разликата сред осигурявалите се на най-малък приход и тези на по-висок, аргументира се ръководителят на АИКБ.

Според него в бюджета за идната година няма да има задоволително средства за продължение на мярката 60/40 за опазване на заетостта.

Със заложените в него 300 млн. лв. ще се изплащат обезщетенията за служащите за последните месеци на изтичащата 2020 година и на процедура средства за първите месеци на идната няма да има, безапелационен беше Велев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР