Пенсионно-осигурителните дружества имат необходимата информация, за да изчислят потенциалната втора

...
Пенсионно-осигурителните дружества имат необходимата информация, за да изчислят потенциалната втора
Коментари Харесай

До 30 юни решаваме дали да преместим партидата за втора пенсия в НОИ

Пенсионно-осигурителните сдружения имат нужната информация, с цел да изчислят евентуалната втора пенсия на клиентите си, без значение какъв избор създадат те - да я получат еднократно, срочно или пожизнено. Това се споделя в позиция на Комисията за финансов контрол, изпратена по отношение на наближаващия период за лицата, на които им остава по-малко от 5 години до пенсиониране. Те би трябвало да решат до 30 юни дали да реалокират партидата си в Национален осигурителен институт, или да получават втора пенсия.

В Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) са посочени типовете пенсионни артикули и отговорностите на пенсионно-осигурителните сдружения по отношение на изплащането и гаранциите за тях. Определянето на размера на спомагателната пожизнена пенсия за напреднала възраст от универсалните пенсионни фондове е регламентиран на законово равнище и се дефинира въз основа на следните 3 съставния елемент: средствата по самостоятелната партида на обезпеченото лице, таблицата за смъртност и междинна дълготрайност на идния живот и техническия лихвен %. 

Информацията за натрупванията по самостоятелните партиди на обезпечените в универсалните пенсионни фондове лица се води от пенсионно-осигурителните сдружения. Осигуреното лице има право да получи когато и да е информация за моментното положение на насъбраните средства по своята самостоятелна партида. Независимо от определения тип заплащане – еднократно, срочно или пожизнено, за определянето му се вземат поради всички средства по самостоятелната партида на лицето все още на подписване на пенсионния контракт. 

Таблицата за смъртност и междинна дълготрайност на идния живот на Националния статистически институт съставлява обществено налична информация, налична на електронната страница на института и се актуализира по отношение на календара за статистическа информация. Използването на единна таблица за смъртност и изчисляването на пенсиите от универсалните пенсионни фондове чрез единни формули обезпечават идентичен метод на изчисляването на пенсиите на всички лица, без значение от фонда, в който се обезпечават. 

При изчисляването на размера на пенсиите се употребява механически лихвен % , който отразява упованията за доходността от вложение на средствата на пенсионерите. Конкретният му размер се дефинира от всяко пенсионноосигурително сдружение при съблюдаване на плануваните нормативни условия.

Лицата, на които до 30 юни 2021 година в това число остават по-малко от 5 години до навършване на пенсионна възрастта и на които не е отпусната пенсия за застрахователен стаж и възраст, могат еднократно, в период до 30 юни 2021 година, да упражнят правото на избор за смяна на обезпечаването им от повсеместен пенсионен фонд в държавното публично обезпечаване. 

От 1 януари 2022 година работят други периоди за практикуване на това право:
от 1 януари 2022 година до 31 декември 2025 година – не по-късно от 1 година преди възрастта по член 68, алинея 1;от 1 януари 2026 година до 31 декември 2030 година – не по-късно от 2 години преди възрастта по член 68, алинея 1;от 1 януари 2031 година до 31 декември 2035 година – не по-късно от 3 години преди възрастта по член 68, алинея 1;от 1 януари 2036 година до 31 декември 2037 година – не по-късно от 4 години преди възрастта по член 68, алинея 1;след 1 януари 2038 година – не по-късно от 5 години преди възрастта по член 68, алинея 1 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР