Пенсионната система е най-голямата социално-финансова система и тя не бива

...
Пенсионната система е най-голямата социално-финансова система и тя не бива
Коментари Харесай

Има ли риск за пенсионната система у нас

Пенсионната система е най-голямата социално-финансова система и тя не трябва да генерира неправда, само че това се получава,  съобщи пред БНР Христина Христова, някогашен обществен министър. 

" В последните 10 и повече години всички намеси в пенсионната система, в това число с предоставяне на коронавирус добавки, великденски добавки, коледни и не знам какви - те нямаха нищо общо с правилата на пенсионно-осигурителната система. Това е проблем.  С тези административни вмешателства се стигна до огромна финансова нестабилност и финансов риск на пенсионната система.  Ако 2022 година 15 милиарда бяха нужни за пенсии, то през 2023 година те се мултиплицират.

Това вмешателство е проблем, мултиплицират се парите . Принципът - парите, които внасят този месец работещите хора като пенсионно-осигурителни вноски, би трябвало да стигнат за пенсиите през идващия месец.  Само че те стигат на 50%. Бюджетът към този момент подкрепя с повече от 6-7 милиарда годишно пенсионната система . Тук се поражда огромно несъгласие сред по-възрастното и по-младото потомство, без и двете страни да имат виновност. Това неизбежно ще излиза на напред във времето ", изясни тя.

В България възрастта за пенсиониране при мъжете е 64 години, а при дамите - 61 година През 2037 година би трябвало да се изравни възрастта за пенсиониране на мъжете и дамите, напомни Христова и добави, че тук идва и въпросът за разликата в заплащането и пенсиите при мъжете и дамите. По думите й  разликата е 20%:
 istock
" С пенсионната система у нас дамата бива осъдена за интервалите на развъждане на децата си, за отпуските по майчинство . Като стаж - да, само че като пенсионна вноска - тя е 0 и в действителност понижава цената на пенсиите на дамите. Разликата е доста огромна.  Възрастта ще се изравни, само че няма да се изравни разликата, което е проблем ".

Колко пенсионери получават над 2000 лв. на месец

През 2022 година 3 пъти бяха увеличавани пенсиите, напомни още някогашният обществен министър и добави обаче, че и трите пъти това е направено, без да се съобразят правилата на пенсионно-осигурителната система. Тези проблеми са справедливи и те касаят общо положението на пенсионно-осигурителната система, сподели тя.

Застаряването на популацията в Европейски Съюз е обективно събитие, което води до напрежение в пенсионните системи на страните-членки , разяснява още Христина Христова. По думите й освен в България изпитваме тези проблеми, само че и във всички страни-членки. Хората наблюдават за правата си. Във Франция става дума за лишаване на едно право - право на ранно пенсиониране, акцентира тя по отношение на митингите в страната. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР