- Пенсионирани лекари и сестри не искат да рискуват здравето

...
- Пенсионирани лекари и сестри не искат да рискуват здравето
Коментари Харесай

Пловдив скован от мерки! Управници се кръстят

- Пенсионирани лекари и сестри не желаят да рискуват здравето си

- Търсят да закупят респираторни апарати, съвсем невероятно е

- Патрончетата с водка свършиха в магазин на центъра, вземат ги дами

Извънредното състояние към този момент се усеща и в Пловдив. Управници се кръстят да не пристигна непоправимото, само че си дават сметка, че това е неизбежно.

" Такава обстановка не сме имали ", споделя шефът на общинското здравоеопазване доктор Калин Калинов. Зам.-кметът Георги Титюков се чуди по какъв начин ще опази трите си деца.

Работници от " Чистота " обливат с препарати казани за боклук, спирки и даже улици. Драстично понижиха и пасажерите в градския превоз.

" Каква е разликата дали билетите ще се продават от водача или кондуктора? Нали и двамата могат да се заразят ", пита превозвачът и общински консултант Димитър Чолаков. Липсата на възпитаници и студенти в рейсовете е забележима.

На апела на премиера да се наемат пенсионирани лекари и сестри пловдивски медици отвръщат, че това ще е извънредно мъчно. " Точно възрастните са най-застрашени от болестта и надали ще се съгласят да бъдат подложени на подобен огромен риск ", разясняват настоящи лекари. Според тях и студенти от по-горните курсове не стават. " На заболели с ковид е нужна висококвалифицирана помощ, каквато студенти не могат да окажат ", допълват опитни инфекционисти.

Според доктор Калин Калинов общината усилени търси да закупи спомагателни респираторни апарати. Цената им върви от 7000 до 24 000 лв.. " Няма гаранция, че ще можем да ги внесем от чужбина, защото и там са недостиг ", разказва здравният началник. В цялата страна има към 2000 апарата, които са незадоволителни при увеличение на инфектираните.

Служители в общината се тормозят по какъв начин ще работят. " Колегите са стреснати и има възможност да излязат в отпуски, с цел да си гледат децата, които са във почивка ", разказа специалист от градската администрация. Шефката на просветният инспекторат Иванка Киркова към този момент разгласи, че образователни занятия няма да има до края на месеца.

Родители са в неразбиране дали годината няма да бъде удължена и по какъв начин ще се преподават уроците. Зам.-кметът Стефан Стоянов твърди, че всичките 52 общински учебни заведения могат да минат на отдалечено образование, защото имали въведени облачни технологии. " При тях няма значение дали детето е в класната стая или у дома. Чрез тези платформи могат да се провеждат виртуални класни стаи, чатове сред възпитаници и учители, да се публикуват уроци и да се ревизират домашни работи ", изясни Стоянов.

Родители обаче акцентират, че не всички деца имат компютри, които да употребяват за асимилиране на образователен материал.

" Ако затворят и детските градини, няма кой да гледа щерка ми. Как ще я повеждам с мен на работа в завода ", акцентира Невена Веселинова.

Магазинерката Донка Василева пък се оплаква, че от два дни са й свършили патрончетата с водка. " Масово ги купуват дами, които ги употребяват за вътрешна стерилизация ", добавя Василева /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР