Пенсиониран полковник от американската армия в Небраска е обвинен в

...
Пенсиониран полковник от американската армия в Небраска е обвинен в
Коментари Харесай

Полковник от САЩ е изнасял държавни тайни чрез сайт за запознанства

Пенсиониран полковник от американската войска в Небраска е упрекнат в изпращане на поверителна информация посредством уебсайт за запознанства, пише БиБиСи.

Дейвид Франклин Слейтър е задържан в събота (3 март) и през днешния ден се чака да се яви в съда. Слейтър е работел до 2022 година за Стратегическото командване на НАТО StratCom, което следи нуклеарния ракетен боеприпас на Съединени американски щати. Той е упрекнат в нелегално изпращане на документи, които " могат да бъдат употребявани за причиняване на щета на Съединените щати ".

Слейтър е упрекнат в скрит план и са му повдигнати още две обвинявания за неоторизирано откриване на информация за националната защита и е изправен пред наказание до 10 години затвор.

В обвинителния акт се показва, че Слейтър е предал информация, която е научил от поверителни брифинги на StratСom, които са свързани с войната в Украйна. Той изпращал информацията на разположение, което считал за жена в Украйна, написа " Фокус ".

" По време на кореспонденцията той постоянно е получавал въпроси по отношение на тайните на националната защита на Съединени американски щати ", декларират прокурорите.

BBC оповестява, че едно от известията от 11 март гласи: " Скъпи, какво се демонстрира на екраните в специфичната стая?? Много е забавно ". " Ти си моят скришен сътрудник. С обич ", се съдържа в контакт от 23 март, откакто е поискана информация за избрана страна. Разследващите са редактирали коя е съответната страна, за която е питал контактът.

" Моят сладостен Дейв, благодаря за скъпата информация " и " ти си моят скришен осведомител. С обич! ", изпраща контактът в други известия. В документите не се прецизира с кого се е свързвал Слейтър, нито името на задграничния уебсайт за запознанства.

Случаят е разследван от ФБР и Службата за специфични следствия на военновъздушните сили на Съединени американски щати.

" На лицата с достъп до строго секретна информация се поставят избрани отговорности ", декларира американският прокурор за окръг Небраска Сюзън Лер.

Обвинителният акт е разгласен часове откакто американски авиатор от Националната въздушна армия на Масачузетс се призна за отговорен по шест обвинявания в нелегално опазване и предаване на информация за националната защита.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР