Пенсиониран габровец използва слънчевата енергия да готви и да се

...
Пенсиониран габровец използва слънчевата енергия да готви и да се
Коментари Харесай

Габровец се топли за 12 лв. месечно с печка от кутии за обувки и радиатор от...

Пенсиониран габровец употребява слънчевата сила да готви и да се топли и по този начин пести от сметките си за ток. Историкът Петър Тоцев си е направил слънчева печка от кутии за обувки, фолио и стъкло и е похарчил единствено 1,80 лв. за лепило. Другото му откритие е безоблачен нагревател от бирени кенчета, написа БНР.

7 лв. за ток заплаща през летните месеци Петър Тоцев. През зимата потреблението се покачвала и стигала 11-12 лв.. И защото към този момент е свободен и има време да учи нови неща, за които като шеф на Историческия музей в Габрово не му оставало време, почнал да търси информация за слънчевите фурни. Те нямат потребност от ток, газ или дърва, а само от слънчеви лъчи, които уредът трансформира в топлота. Той реши да опитва да си направи самичък фурна, като копира устройствата. Популярни в най-бедните страни в Африка. Сложил две кутии от обувки една в друга, за изолираност употребявал стиропор, отвътре облепил с домакинско фолио, а дъното с черна хартия. Храната се подготвя в мрачен съд, който се поставя в плик за печене. За да концентрира слънчевата светлина върху фурната, употребява стъкло. Вече е направил три печки, в които ястията се готвят постепенно на слънцето и стават по-вкусни от изпечените на ток, твърди габровецът, написа Блиц. 

Освен тях е изобретил и безоблачен нагревател от бирени кенчета, които боядисал с черен лак. Два такива топлят една от стаите в жилището му:

" Вземаш кенчета, махаш им дъното, слагаш го кенчетата едно в друго и тези кенчета, като се залепят едно за друго, вършат един нагревател. И от горната страна, и изпод, с цел да стоят кенчетата в редички имам една дървена летва, която има изрязани дупчици, с цел да влизат вътре кенчетата. Вътрешната страна на рамката е нещо черно – хартия, дали пък ще е боядисана, с цел да притегля слънцето. Това нещо го слагаш на прозореца, сред двата прозореца. Като се нагрее, топлият въздух отива нагоре и той почва да се върти вътре в рамката на прозореца и ти загрява прозореца, основава ти една топлинна бариера. "

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР