Пенсионерите у нас ще получат нова добавка към пенсията си.

...
Пенсионерите у нас ще получат нова добавка към пенсията си.
Коментари Харесай

Премиерът обеща нови добавки към пенсиите за следващите шест месеца

Пенсионерите у нас ще получат нова добавка към пенсията си. Премиерът Кирил Петков изясни, че през идващите шест месеца всеки възрастен човек ще получава по 60 лв. добавка. 

Правителството предлага 750 млн. лв. да бъдат отпуснати за Коронавирус добавки, както и 450 млн. лв. енергийна помощ за бизнеса. Средствата ще дойдат от спомагателните доходи в бюджета. 

" Обсъдихме много значими точки за български бизнес и изключително за дребния и междинния бизнес. Имаме милиард и двеста милиона спомагателни доходи в страната, които ще бъдат пренасочени към Народно събрание с предложение по какъв начин да бъдат изразходвани. Вярваме, че това е методът за транспарантно ръководство на този вид спомагателни доходи, а не просто Министерският съвет да взема решение. Предлагаме 750 млн. спомагателни Коронавирус добавки, както и 450 млн. за спомагателна енергийна помощ към бизнеса ", съобщи той, представен от Стандарт.

Вицепремиерът и финансовт министър Асен Василев разкри, че се чака утвърждение от Европейска комисия за 60-те милиона поддръжка за авиацията. Тези средства са планувани като експлицитна линия в идващия бюджет, тъй че парите да не бъдат изгубени.

" Имаме доста преизпълнение на приходната част от бюджета - даже повече от приходната част от актуализацията. Тези спомагателни приходи са  над милиард и 200 млн. и ще бъдат пренасочени към Народно събрание с предложение по какъв начин да бъдат изразходвани. Очакваме тяхното решение. Ако те не бъдат изразходвани, автоматизирано ще бъде понижен дефицитът на касова основа ", посочи Василев.

Предвидени са 60 лв. на пенсионер на месец в идващите 6 месеца.

За част от ограниченията в помощ на бизнеса има нотификация от Европейска комисия. Проблемът с цените на енергоносителите не е единствено български. Към момента имаме едни от най-ниските, само че това е общоевропейски проблем, за това се бърза за по-бързи решения. Нотификацията се чака облекченията за декемврийските сметки да бъдат включени към 5-6 януари.

Министърът на енергитиката разяснява и енергийната помощ за бизнеса. Планираните планове за ограниченията в тяхна помощ е да продължат до 31 март. " При нужда ще бъдат разплатени спомагателни средства. Не е нужно да действаме импулсивно. Целта е да има предвидимост и резистентност както за бизнеса, по този начин и за битовите консуматори ", посочи Александър Николов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР