Пенсионерите, получили през януари по-малко от декември, ще бъдат компенсирани

...
Пенсионерите, получили през януари по-малко от декември, ще бъдат компенсирани
Коментари Харесай

Асен Василев: Финансовият ресурс за компенсиране на пенсиите е наличен

Пенсионерите, получили през януари по-малко от декември, ще бъдат обезщетени през февруари, съобщи финансовият министър Асен Василев пред БНР.

" Не е политическа неточност, това е желанието на държавното управление ", съобщи той.

Василев акцентира, че сега от Национален осигурителен институт има направен механизъм по какъв начин всички пенсионери да бъдат обезщетени по този начин, че да няма намаляване на общия приход.

" Към момента всички пенсии са или същите, или по-високи, само че добавката е по-ниска и по тази причина някои от пенсиите са на по-ниски равнища. Финансовият запас е разполагаем - предходната година имаме 3 милиарда, тази година има заложени задоволително средства. В Закона за удължение на действието на Бюджет 2021 ще бъде прибавен текст, който ще разреши на Национален осигурителен институт да направи това ", изясни Василев.



Проекторамката на бюджета за 2022 година е подготвена и идната седмица ще бъде съгласувана с всички министерства и обществените сътрудници.

" Стъпваме значително на това, което е било предходната година, само че в достойнството политики има заложени много от политиките, които са в съдружното съглашение. Макрорамката е изменена, стъпваме на действителни отчетни данни за 2021 година ".

Размерът на оптималния застрахователен приход ще бъде вдигнат, акцентира Василев и напомни, че е записано и в съдружното съглашение, че това ще стане след съвещания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР