Пенсиите за месец февруари се изплащат от днес, както и

...
Пенсиите за месец февруари се изплащат от днес, както и
Коментари Харесай

Изплащат се пенсиите с 60 лв. добавка и изравнителни доплащания

Пенсиите за месец февруари се изплащат от през днешния ден, както и COVID добавката от 60 лв. и изравнителните доплащания за тези възрастни, които през януари получиха по-малко по отношение на декември поради понижената на половина COVID добавка.

В общата изравнителна сума, която се изплаща, не се включва полученото през януари доплащане за 7-те дни от декември, то регистрира направеното преизчисление с по-високия коефициент за годините стаж.

Любомира Язаджиева, шеф на дирекция „ Пенсии “ в Национален осигурителен институт даде образец какво получават през днешния ден възрастните хора като заплащания от Национален осигурителен институт за месец февруари.

„ Ако примерно пенсията преди преизчисляването на 25 декември е била 520 лева, при преизчисляването тя е станала 568 лева, т.е. повишила е с 48 лева Но има 12 лева разлика до 60-те лв., с които е понижена COVID добавката. Тези 12 лева разлика за януари и 12 лева разлика за февруари  ще бъдат изплатени в този момент с февруарската пенсия “, изясни тя пред БНР.

От Националния застрахователен институт (НОИ) подсетиха, че към пенсиите за януари е била изплатена и разликата от преизчисляването за 7-те дни от декември, само че тя не е в размера на преизчислената пенсия.

На уеб страницата на Национален осигурителен институт от през днешния ден ще е налична с ПИК електронна информация, която да ориентира хората за направените заплащания. В графата „ Забележки “ това ще бъде отразено.

„ Разликата сред новия преизчислен размер на пенсията и остарелия размер на пенсията, която се отнася за последните 7 дни на месец декември, не се взема поради при изчисляването на разликата от декемврийската по отношение на януарската сума от пенсии и COVID добавка “, изясни Любомира Язаджиева.

Хората, които получават парите от пощенски клон, ще получат справката под формата на служебна записка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР