Пенсиите по болест са два пъти повече, отколкото самите инвалиди.

...
Пенсиите по болест са два пъти повече, отколкото самите инвалиди.
Коментари Харесай

Пенсиите по болест 2 пъти повече от инвалидите

Пенсиите по болест са два пъти повече, в сравнение с самите инвалиди. Това стана ясно от думите на обществения министър Бисер Петков по Канал 3. Повод за думите му бе промяната в системата за ТЕЛК, която провокира недоволството на хората с увреждания.

Петков изясни, че броят на инвалидните пенсии е към 950 000, като съвсем половината - 450 000 от тях, са т.нар четвъртинки - втора обществена пенсия, получавана като добавка от 25% към главната сума. По думите му хората с увреждания в действителност са 540 000.

Броят на инвалидните пенсии обаче е по-голям, тъй като едно лице получава повече от една – съществена и една или повече добавки. Той изясни, че след срещите през седмицата с организациите на хората с увреждания разговорът е възобновен, противоречивите въпроси са били конкретизирани и даже са набелязани ясни стъпки за продължение на промяната в системата на ТЕЛК. Така към този момент има заложени ясни периоди и след тях наредбата за здравната експертиза, която разбуни духовете, ще бъде качена още веднъж за публично разискване от здравното министерство.

В началото на предходната седмица избухна нечуван скандал, откакто лъсна, че здравното министерство предлага промяна, съгласно която процентът ТЕЛК ще бъде определян единствено от главното заболяване. Това обаче роди риск от неуместни обстановки като да вземем за пример хора с ампутиран крайник поради диабет да бъдат третирани все едно, че не престават да имат крайник, тъй като не това е главното им заболяване. В резултат на абсурда министър председателят Бойко Борисов разпореди измененията да бъдат оттеглени и да не бъдат внасяни отначало, до момента в който не бъде реализиран консенсус.

Така в четвъртък беше извършена среща на здравния министър Кирил Ананиев с организации на хора с увреждания. На съвещанието, което продължи близо 3 часа, двете страни се споразумяха, че при установяване на степента на неработоспособност от ТЕЛК ще се вземат поради две тежки болести.

" Договорихме се да се включва и второ заболяване, само че в случай че то е тежко, да вземем за пример над 50% “, съобщи тогава Ананиев. След срещата от Министерството на здравеопазването си дадоха период от 30 дни за показване на наредбата за здравна експертиза в Министерския съвет.

В този интервал би трябвало да бъдат нанесени всички ремонти в наредбата, след което тя да бъде оповестена за публично разискване.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР