Пенсиите е една от големите теми за четвърти път през

...
Пенсиите е една от големите теми за четвърти път през
Коментари Харесай

Сачева: Всяка година промяна според инфлацията, за 4 г. средната пенсия може да достигне 1000 лв.

Пенсиите е една от огромните тематики за четвърти път през тази предизборна година и половина. В предизборна акция. Една от главните тематики са приходите на пенсионерите. Този път има и забавно съвпадане - ден преди парламентарния избор тази неделя влиза в действие 3-ото за годината нарастване на пенсиите.

Достатъчно ли е то, това ли бе верният метод, или за да се извлекат политически дивиденти, бяха направени управнически неточности?
Каква ще е ориста на осигурителната система и допустимо ли е връщането към главния принцип - на справедливостта?

“24 часа ” потърси отговорите от хората, заемали поста министър на обществената политика в последните 33 години. Част от тях и сега са претенденти да ръководят, по тази причина позицията им им има още по-голяма тежест в отговора на въпроса какво да чакат възрастните хора.

Представяме ви мнението на Деница Сачева, която влезе в общественото министерство през декември 2019 година и остана до 2021 година По нейно време бе взето решението от 1 януари минималната пенсия да стане 300 лева, а оптималната 1440 лева Въведе изключителния гратисен интервал, с цел да може хората да трансферират парите си от частните пенсионни фондове в Национален осигурителен институт, и по-малка редукция от 9% на държавната пенсия, в случай че хората изберат да получават две. През пандемията бяха въведени бонусът от 50 лева и ограничения в помощ на бизнеса.

Винаги ще има разлики сред хората, които се пенсионират в границите на десетилетие или даже на 5 години, тъй като междинният застрахователен приход непрестанно пораства.

Ако непрекъснато се вземат сходни решения за административно контролиране на пенсиите, това ще докара до цялостна неспособност пенсионната система да действа.

Най-лошото е, че хората, които го предложиха, са изцяло наясно, само че го направиха единствено поради евентуални политически дивиденти. И в бъдеще би трябвало да се приготвят да понесат отговорността. Това, което можеше да се случи, бе или пенсиите да бъдат осъвременени с по-висок % предвид на инфлацията, която отприщиха ръководещите, или за най-уязвимите да се предложи помощ през общественото подкрепяне.

В ГЕРБ считаме, че по-правилно е годишното осъвременяване на пенсиите, повишение на адекватността на тези, несвързани с трудова активност, и преразглеждане на режима на пенсиониране на така наречен категорийни служащи.

В четиригодишен интервал на ръководство междинната пенсия би могла да доближи 1000 лева, съобразено с макроикономическите индикатори и предстоящото развиване на продуктивността на труда.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР