Пенчо Милков е кмет на община Русе от ноември 2019

...
Пенчо Милков е кмет на община Русе от ноември 2019
Коментари Харесай

Кметът на Русе: Ще правим буферен паркинг за ТИР-ове преди Дунав мост

Пенчо Милков е кмет на община Русе от ноември 2019 година Той е правист по обучение, а от 2013 година - лекар по право. Работил е като юрист по гражданско, комерсиално и административно право. Между 2011 и 2017-та е бил общински консултант. Има диплом от Института за обществена политика, а през 2017 година става магистър по национална сигурност и защита във Военната академия „ Г.С.Раковски “ в София. На парламентарните избори същата година е определен за депутат от Русе в 44-то Народно събрание. Actualno.com го потърси за изявление, в което да опише за упоритостите на Русе и проблемите, пред които е изправена общината.

Г-н Милков, в края на предходната година държавното управление отпусна на община Русе 2,6 млн. лева за възобновяване на инфраструктурата на летището. Какво тъкмо следва да се прави?

Най-важното, което би трябвало да се направи, е подготовката за неговата сигурност. Това е съоръжение за инспекция на пасажерите - какво носят със себе си и в багажа им. Направихме инспекция на пистата за резистентност. Нуждае се само от запълване на фугите с битум и нова маркировка. Обсъжда се сега дали да има ограда и какви други ограничения са нужни. Има условия за летището, които чисто механически прецизираме с Главна въздухоплавателна организация, Ръководство на въздушното придвижване, Министерството на превоза.

Какви периоди сте си сложили за осъществяването на тези действия? Възлагането по какъв начин ще стане – посредством поръчка или общината ще се заеме сама?

Срокове не мога да слага, тъй като съм лимитиран първо от разрешенията и мненията на държавните органи, а също по този начин от провеждането на поръчки за някои от дейностите. Русе има доста мощно дружество " Комунални действия ". За фугите сред бетонните плочи имаме две специфични фугиращи машини. Имаме чисто нова машина за хубава маркировка.
Част от ремонта на постройката можем да осъществим. Всичко, което не можем, ще възложим на външни сдружения.

Средствата задоволителни ли са?

Към момента мисля, че са задоволителни. Още повече, преди държавното управление да ни помогне, ние бяхме заложили всичко общината да направи сама. Необходимите средства не са в доста огромен размер.

Казахте, че сте лимитирани от мнения и разрешителни, само че въпреки всичко дали сте си сложили някакъв най-благоприятен период, в който летището да проработи?

Пролетта на актуалната година е период, който съм си сложил за цел. Атмосферните условия също ни лимитират. Очакваме нова снежна завивка и не можем да стартираме работа на терен. В това време вършим административните действия.

То откак е общинско работило ли е?

Летището е общинско от 2015 година Чест прави на хората преди мен, които са се грижили за него и са го съхранили, за разлика от доста други места, където постройките са унищожени и разграбени. Нашето летище предходната година да вземем за пример е изпълнило 113 полета от дребната авиация. Това са самолети до 5,7 тона. До подобен тонаж могат да изхвърчат и да кацат. Летището е едно от общинските предприятия. Всяка година заделяме средства за неговото разчистване, поддържане, за заплати, охранители. Сега желаеме да се даде опция за комерсиално потребление, за цивилен полети.

Малка авиация какво значи - полети за потребностите на селското стопанство ли?

Това са самолети до 5700 кг, неголеми, предопределени за един-двама-трима индивида. В Русе има летци с такива самолети. Идват и от други градове. 

В обществените жилища към този момент сте настанили първите ползватели. Имате ли опасения по отношение на парцелите - ново ремонтирани, обзаведени, които предоставяте? Какви са ви упованията?

Нямаме никакви опасения. Вече 7 фамилии са настанени. Хората са щастливи и ги пазят. Те са предопределени за така наречен работещи небогати. Хора, които вървят на работа, само че заплатите им са ниски. В обществените жилища на община Русе заплащат само комуналните си разноски - вода и ток. Нямам терзания по отношение на поддръжката.  

Имали сте среща с екомоминистър Борислав Сандов. Сигурно е била значима тя с оглед проблемите със замърсяването на въздуха в Русе. Очаквате ли задоволително сериозна смяна в политиката на новото държавно управление, която да помогне доста?

Първо, смяната в позицията на държавното управление беше тази, че министърът самичък потърси кмета. Това е първият министър, който ме потърси преди аз да го потърся. Първото място, където отиде отвън София, беше Русе. Не го познавам отпреди това, само че се срещнах с един доста квалифициран човек. Той беше осведомен с нещата, с които аз трябваше да го срещна. Това бяха моите старания при предходните министри. Направи ми доста положително усещане. С проблем като чистотата на въздуха общината не може да се оправи сама, тъй като въздухът се движи. В общи линии страната би трябвало значително да помогне. Очаквам всичко, което говорихме - действително подпомагане от страна на държавната власт.

Община Русе за какво не е утвърдена за финансиране по Оперативна програма „ Околна среда “ за промяна на печките на дърва и въглища с екологично отопление като Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и Столична община?

Защото сме утвърдени по аналогична стратегия LIFE, която осъществявам към този момент втора година. Първо имаше пилотна фаза, която завърши сполучливо. Над 1400 фамилии ще получат нови екологични уреди за отопление. В момента сме на малко под 400 индивида с подадени заявки. Имаме образуван екип, който работи по този план.

С какъв бюджет е?

Ние имаме от Министерството на околната среда и по планове доста милиони за екологични планове в Русе - стратегия за чистотата на въздуха, за закупуване на нови електробуси, в скоро време уповавам се и тролейбуси, за разработване на анаеробна апаратура. Това са десетки милиони, които страната е определила за нашия район. Ние ще се опитаме да ги използваме в полза на жителите.

Ваши сътрудници, които закупиха електробуси, бяха тествани от КПКОНПИ, при вас имало ли е такава инспекция?

При мен има всекидневно по няколко инспекции - и от Сметна палата, и от КПКОНПИ, и от всички институции в разнообразни посоки и действия. Непрекъснато се желае информация. Конкретно по този случай няма нещо неправилно, което да ме тормози. 

Как се отрази на общината шоковото повишаване на тока и горивата? Ще ограничавате ли уличното осветяване?

Още преди два месеца съм въвел с моя заповед ограничения, които администрацията съблюдава като икономии на електричество. Няма да ограничаваме осветлението за момента, най-малкото тъй като получаваме поддръжка от страната за ноември и декември. Мярката е продължена и за януари. Вчера разговарях с управлението на НСОРБ. Всеки ден водят диалози с министри, с цел да се продължи поддръжката за българските общини, в което имам вяра. Ако се ограничи осветлението, това е причина за други недобри обществени последствия. Вчера имах среща с всички кметове на кметства. Определихме административни ограничения, които всеки ще предприеме на място. Хареса ми, че всички кметове се сплотиха към една концепция. Всяка година аз им отпущам сума за така наречен дребни планове във всяко кметство - до 30 000 лв.. Кметовете могат да разходват тази сума за разнообразни действия - детски площадки, алеи, осветяване. Един от кметовете предложи и всички одобриха да създадат с тези суми фотоволтаични системи за лични потребности. Това ще понижи потреблението. А когато се прави от всички, това ще ни улесни да ги подпомогнем административно.

Достатъчна ли е тази отплата, която сте получавали до момента от страната, с цел да се компенсира разликата?

Вижте, за предишния декември сдружението за електротранспорт в Русе е платило 36 000 лв. сметка за ток. Този декември сметката е 176 000 лева Безспорно, с цел да се поддържа естествен животът на хората, се отхвърляме от други планове. Както жителите и юридическите лица, по този начин и общините срещат усложнения, само че страната не може да компенсира повишаването на 100%. 

Местните налози и такси за тази година покачват ли се?

Не. В интервал на рецесия не е време да се усилват. С изключение на налога за коли, в който преди 1 година включихме екологичната съставния елемент, както Законът го изисква. Община Русе беше закъсняла с 2 години да включи екологичната съставния елемент. Други поскъпвания за момента не се плануват.

Кои са най-важните ви инфраструктурни планове за тази година?

Имаме огромни обекти, само че това, което забелязах и може би от 30 година не е правено - грижа за междублоковите пространства. Хората с право недоволстват. Идеята ми и ще я предложа на Общинския съвет в новия бюджет - да стартираме всяка година обособяване на по-значим фонд за техния ремонт, тъй като наподобяват като след бомбардировка. Възложил съм на екип от чиновници всяко междублоково пространство да бъде измерено и да се опише положението му. Започваме огромна стратегия за тях. Предвиждаме рехабилитация на двата парка - алеи, осветяване, още камери да се сложат. Скоро ще предложа на Общински съвет и на публичното внимание опцията да създадем огромен плувен комплекс с открит басейн в Парка на младежта. Един доста важен план, който стартираме тази година, е за буферен паркинг преди Дунав мост. Той ще е за стотици товарни коли. Огромен проблем за града. Миналата година 867 000 ТИР-а са минали през Русе и няма място, където да изчакват. Струпват се по булевардите и затормозяват живота на нашите съграждани. Русе е един от дребното огромни градове без скейт парк за младежите. Тази година считам да го построим. Вече е завършила публичната поръчка, определен е изпълнителят, със стопляне на времето ще стартираме работа.

Улици и водопроводи има ли в проектите ви?

В момента в града се извършва план на ВиК - Русе, което не е общинско сдружение, за замяна на водопроводни системи на стойност 139 млн. лева Градът е разкопан на доста места и това основава много компликации, само че планът си върви. Тръбите ще бъдат сменени, а това е едно богатство, което ще употребяват идващите генерации десетки години. За общината ще остане предизвикването - ремонт на близо 140 улици. Това е доста сложен проблем пред мен в идващите 2 година, само че считам, че ще се оправя.

А по какъв начин се справяте и по какъв начин понасяте напрежението, тъй като гневът на недоволните постоянно е върху кмета?

Това е въпросът, който най-често ми задават. Аз не съм в режим на понасяне. Не чувствам напрежение в работата ми. Хората недоволстват и е повече от обикновено да попитат своя кмет. Съответно ние непрестанно обясняваме. Опитваме се преди да се разкопае дадена улица да уведомим хората за краткотрайната организация на придвижването, сметосъбирането да не се прекъсва. Това е нещо, през което би трябвало да минем. В последна сметка тръбите, които ние сменяме сега, преди време някой ги е поставил. И други жители са изтърпели краткотрайни неудобства, в този момент е наш ред.

За междублоковите пространства акцентирахте, само че това изисква голям запас, а и като проект по кое време смятате да постигнете тази цел?

Най-честите сигнали, които получаваме, са фотоси или писма за счупена инфраструктура, дупки към блока или дома им. Миналата година имаме общо 122 000 сигнала. С това, което вършим, желая да кажа на русенци, че не е нужно да ги снимат. Ние познаваме всяка дупка. Имаме картина на съществуващото, което в никакъв случай не е правено. Винаги се е асфалтирало кампанийно - там, където искаш да се харесаш на някого или който вика най-силно. Това, което сме възнамерявали, откакто забележим всичко и го остойностим, е да кажем на хората тъкмо какъв брой би коствало. Сега съм в развой на калкулации. Знам какъв брой мога да отстранявам и това, което планувам да отделим в бюджета, е доста паркинги на година. Да кажем десетки. До момента и това не е правено. Комплексите за жилищно застрояване в огромните градове съставляват един огромен парцел. Нито една администрация не е можела да пресметна площта на околоблоковите пространства по документи. Винаги е трябвало да се отиде на терен. Нещо, което ние вършим от август предходната година. Сега към този момент това ще се осчетоводи и ще се направи проект. През цялата предходна година общинското дружество " Комунални действия " извършваше ремонт за първи път от доста години не от улица на улица, а квартал по квартал. Ние запълнихме всички дупки в кв. „ Възраждане “ и „ Локомотив, придвижиха се в кв. " Здравец - Изток ". Докато решат проблемите на обещано място не ги прехвърляме на друго. Това мисля, че е най-оптимално.     

Още от ИНТЕРВЮ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР