Пекин ускорява плановете си да се превърне в световен лидер

...
Пекин ускорява плановете си да се превърне в световен лидер
Коментари Харесай

Новият китайски план за технологично господство

Пекин форсира проектите си да се трансформира в международен водач в основни софтуерни браншове и счита да налее над един трилион $ в икономката посредством вложения в безжични мрежи и изкуствен интелект.Според проекта на президента Си Цзинпин Китай ще влага почти 1,4 трлн. $ в границите на 6 година до 2025 година в новите технологии. В него локалните управляващи и софтуерните колоси като Huawei се приканват да изградят 5G мобилни мрежи, да слагат камери и датчици за и да развиват програмен продукт за изкуствен интелект (ИИ), на които да се основават системи за самостоятелно шофиране, автоматизирани заводи и системи за всеобщо наблюдаване.

Очаква се новата инфраструктурна самодейност да се трансформира в мотор за напредък на колоси като Аlіbаbа, Нuаwеі и ЅеnѕеТіmе Grоuр за сметка на американските компании. На фона на растящия " софтуерен шовинизъм ", капиталовия проект на президента Си ще понижи зависимостта на Китай от задгранични технологии - цел, която бе сложена още с оповестяването на програмата " Направено в Китай 2025 ". Тези начинания срещнаха остри рецензии от страна на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, която поставя огромни за закъснение на възхода на китайските софтуерни компании като Huawei.

" Нищо сходно не се е случвало до момента. Това е залогът, с който Китай се надява да завоюва международната софтуерна конкуренция " " споделя основният изпълнитeлeн диpeĸтop нa Dіgіtаl Сhіnа Ноldіngѕ Mapия Kyoк от офиса си в Хонконг, заобиколена от камери и датчици за лицево различаване " От тази година започваме в действителност да виждаме по какъв начин течат паричните потоци в тази тенденция ", прибавя тя.

Инвестициите в софтуерния бранш са част от фискален пакет в размер от 563 милиарда $, изчакващ утвърждение от управляващите, който би трябвало да помогне на Китай да се оправи с най-тежката рецесията от времето на Мао.

Най-големите снабдители на облачни услуги за калкулации и разбор на данни Alibaba и Tencent ще бъдат в основата на това начинание, като водачите им Джак Ма и Ма Хуатенг показаха поддръжка за програмата. Пекин към този момент е упълномощил разпространяването на 5G технологиите на Huawei.

Няма обаче гаранции, че тази стратегия ще донесе мечтаният стопански подтик. За разлика от предходните огромни планове на Пекин, като автомагистрали и мостове, тази нова цифрова инфраструктура ще помогне на държавните първенци да развият нови авангардни технологии.

Освен това, Китай не е самичък в конкуренцията за владичество в софтуерния бранш след утихването на пандемията от COVID-19. По-рано този месец Южна Кория заяви, че изкуственият разсъдък и безжичните връзки ще бъдат в основата на нейната " Нова договорка " за основаване на работни места и поощряване на растежа.

Според подкрепяния от страната China Center for Information Industry Development, Пекин ще похарчи гореспоменатите 10 трилиона юана (1,4 трлн. долара) за вложения главно в секторите на ИИ и интернета на нещата, както и за развиването на високоскоростната железопътна мрежа на страната.

Оотделен план на Morgan Stanley прави оценка вложенията на КИта в нова цифрова инфраструктура на към 180 милиарда $ годишно през идващите 11 година, или общо 1,98 трлн. $. Най-големите бенефициенти от този проект ще бъдат компании като China Tower Corp., Alibaba, GDS Holdings, Quanta Computer Inc. и Advantech Co.

Визията на Пекин към този момент се отразява на акциите на редица компании, което е и главната причина 5 от 10-те най-добре представящи се китайски компании на тържищата тази година да са от софтуерния бранш, като да вземем за пример производителя на мрежово съоръжение Dаwnіng Іnfоrmаtіоn Іnduѕtrу Со. и дocтaвчиĸa нa елементи за Аррlе - GоеrТеk Іnс.

Малко евентуално е американските компании да съумеят да се възползват от вложенията в софтуерния бранш, като в някои случаи те ще изгубят действителен бизнес. По-рано тази година най-големият телеком в Китай - China Mobile, подписа контракти за 37 милиарда юана за създаване на 5G мрежи, като лъвският дял от тази сума отиде при Huawei и други локални компании. Шведският производител на телекомуникационно съоръжение Ericsson получи малко над 10% от поръчките през първите четири месеца на годината.

В един от плановете си пъĸ Dіgіtаl Сhіnа щe пoмoгнe нa ceвepoизтoчния гpaд Чанчун да размени облачните услуги на американските компании ІВМ и Оrасlе с локална технология.

Именно центровете за данни ще са измежду местата, които ще получат най-голяма финансова поддръжка. Над 20 китайски провинции са показали политики за поддръжка на предприятията, употребяващи облачни услуги, сочат данни на UBS.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР