Пекин ще продължи да сътрудничи с Иран и да поддържа

...
Пекин ще продължи да сътрудничи с Иран и да поддържа
Коментари Харесай

Китай ще продължи да работи за запазването на иранската ядрена сделка

Пекин ще продължи да сътрудничи с Иран и да поддържа иранската нуклеарна договорка от 2015 година Това съобщи китайският външен министър Ван Ин на иранския си сътрудник Мохамад Джавад Зариф, съобщи ДПА.

Зариф потегли в събота вечерта на обиколка в страните, подписали нуклеарната договорка преди три години, като се изключи Съединени американски щати, които оповестиха предишния вторник, че ще се изтеглят от нея. Първият стадий от обиколката на Зариф беше в Пекин. Днес той отпътува оттова в Москва. Утре отива в Брюксел за среща с дипломатите на Германия, Англия и Франция и с посланик номер едно на Европейски Съюз Федерика Могерини.

Китай дава обещание да заеме справедлива, обективна и виновна позиция и да продължи да работи за опазване на договорката, сподели Ван И на Зариф след срещата сред тях. Той обаче не сподели по какъв начин решението на Вашингтон за евакуиране от контракта ще повлияе на китайската търговия и на проектите за вложения в Иран.

Пекин и Техеран се договориха да разширят търговията между тях до 600 милиарда $, откакто бяха анулирани глобите против Иран през 2016 година Иран е част от китайския проект да сътвори трансконтинентална комерсиална и инфраструктурна мрежа. В четвъртък Пекин откри товарна железопътна линия до Иран, което съгласно наблюдаващи е обръщение, че двете страни ще продължат да уголемяват търговията между тях.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР