Пекин се позиционира да увеличи глобалната си мощ в края

...
Пекин се позиционира да увеличи глобалната си мощ в края
Коментари Харесай

Три сценария за следващата фаза на войната в Украйна и какво означават за Китай

Пекин се нарежда да усили световната си мощност в края на войната в Украйна. Но въпросът сега за китайския президент Си Дзинпин е кой сюжет е най-вероятно да се случи, каква роля може да играе Китай и какво ще значи всеки резултат за Китай, написа The Conversation.

Докато войната продължава, силата на китайско-руското нареждане ще бъде подложена на тестване както в никакъв случай до момента. Дали Русия печели или губи, или войната остава неразрешена, което води до замразен спор, всичко това слага алтернатива за Китай, който съзнателно издига профила си на миротворец по време на спора. Има разнообразни сюжети, които са най-вероятните способи, по които войната може да продължи или да завърши.

Сценарий 1 - Украйна печели

Загубата на Русия в Украйна би изпратила мощен сигнал, потвърждаващ както устойчивостта на Запада, по този начин и слабостта на властническите агресори. Подобно развиване категорично би подкопало един от основните разкази, споделяни в китайската комунистическа партия, най-малко след световната икономическа рецесия от 2008/09 година, че Западът е в крах и неговите противници, по-специално Китай, са във напредък.

Победата на Украйна, подкрепяна от Запада, би сложила Си в изключително неловко състояние, предизвиквайки обичаните му изречения за " доминира източния вятър " и " промени, невиждани от един век ".

Войните обаче са склонни да приключват объркващо. Ако Русия бъде победена, доста ще зависи от естеството на провалянето. Ако провалянето допуска напускането освен на президента на Русия Владимир Путин, само че и на неговия вътрешен кръг, новото съветско държавно управление може да деприоритизира връзките с Китай и да приоритизира още веднъж положителните връзки със Запада, което би било удар за Пекин.

Сценарий 2 - Русия печели

Победата на Русия на фона на разпадащата се поддръжка за Украйна на запад ще даде мощ на Китай. Пекин може да се изкуши да премине към доста по-рисковано държание, изключително в прилежащите си страни.

При такива условия Тайван евентуално ще бъде изправен пред голям напън от китайските въоръжени сили, принуждавайки Съединени американски щати, които дадоха обещание да поддържат Тайван, да решат дали да отговорят военно. Освен това позицията на Китай по отношение на Европа ще бъде доста по-силна, което ще разреши на Пекин сполучливо да обезсърчи европейските страни да застанат на страната на Съединени американски щати както в международен мащаб, по този начин и в Източна Азия.

Може също по този начин да се твърди, че една отслабена или победена Русия може да бъде опция за Китай. Например, може да поеме по-активна роля в Централна Азия или да принуди Москва да одобри по-нататъшна взаимозависимост от Китай в икономическия и финансов бранш.

Сценарий 3 - Патова обстановка

Напълно евентуално е войната да продължи известно време в невъзможност. В някои връзки това може да устройва Китай, защото той може да продължи да се възползва от евтините съветски артикули.

Руската взаимозависимост от Китай, която нараства от 2014 година насам, ще бъде още по-голяма - което ще направи Русия непрекъснато подвластна от Китай за първични материали. Това постоянно е било нещо като призрачен сън за съветските политици през 90-те години. Но при този сюжет това може да се трансформира в действителност.

Сценарият на замразения спор разрешава на Пекин да продължи политиката си на хипотетичен неутралитет, като в същото време предизвиква ролята си на миротворец, без да се постанова да прави сложни избори.

Сегашната позиция на Китай

Китай към този момент се опита да се нарежда като миротворец. Неговият " кротичък проект ", разгласен през февруари, беше по-малко проект и по-скоро препотвърждаване на съществуващите позиции. В точка 12 обаче се приказва за " предложение на помощ " за възобновяване след спора, което припомня, че през 2019 година Китай беше най-големият търговски сътрудник на Украйна.

Въпреки постоянното партньорство на Китай с Русия, той се пробва да се нарежда като миротворец при положение, че Русия загуби, с цел да бъде в първостепенна позиция да извлече изгодите от икономическото възобновяване на Украйна. Неотдавнашният диалог на Си с президента на Украйна Володимир Зеленски наподобява сочи към това.

Въпреки че в мирния проект липсваха детайлности, той символизира все по-активната позиция на Китай в световните каузи. Обърнете внимание на високите му равнища на принос измежду непрекъснатите членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации към мироопазването на Организация на обединените нации, по повод както на войски, по този начин и на финансови вноски и присъединяване му в Африка, както и в Близкия изток. Всичко това е част от самодейността за световна сигурност на Си, която се стреми да разшири обсега на китайската дипломация, поддържайки мултилатерализма и ролята на Организация на обединените нации, като в същото време се опълчва на западните хрумвания за демократичен интернационален ред, основан към Вашингтон.

Предизвикателства

Предизвикателствата пред Си се състоят в това по какъв начин да съгласува поддръжката на Китай за съветския прочит на световния ред с китайските правила за териториална целокупност и суверенитет. Стратегически, осезаемата поддръжка на Китай за Русия може да сближи Съединени американски щати и европейските народи и да укрепи трансатлантическото единение, резултат, който Пекин се пробва да избегне през последните две десетилетия.

В по-краткосрочен проект Пекин експлоатира глобена Русия, като се възползва от евтините съветски артикули. Китайските компании се възползваха от нововъзникващите благоприятни условия на съветския пазар. Но продължаването на войната значи спиране на световните вериги за доставки, в това число доставките на зърно и торове, от които Китай мощно зависи.

Въздействието на войната върху политиката на Китай в Източна Азия остава двусмислено. Инвазията на Русия отклони ресурсите на Съединени американски щати от Азиатско-Тихоокеанския район. Но опасността на Пекин за Тайван стана по-остра в светлината на събитията в Украйна.

Съединени американски щати дадоха отговор, като активизираха мрежата си от азиатски съюзи и форсираха смисъла на групите за съдействие в региона на сигурността от народи като Quad (Австралия, Индия, Япония и САЩ) или Aukus (Австралия, Обединеното кралство и САЩ). Тайванското държавно управление също ускори напъните си за подсилване на отбраната на острова.

Китай вижда нашествието на Русия в Украйна като прокси война - война против Запада (и по-специално против силата на САЩ) - тъкмо както прави Русия. Победа или проваляне за Русия във войната не е просто въпрос за Русия, а по-скоро може да съставлява или победа, или проваляне на демократичния интернационален ред.

Най-важното за Пекин обаче е да избегне цялостния неуспех на Русия в Украйна. Ролята на миротворец е един от методите да се предотврати сходно развиване. Ако това не успее, Пекин може да реши да ускори поддръжката си за Москва, варираща от финансова помощ до доставки на оръжие.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР