Пекин обеща да отговори на делитсването на три китайски телекомуникационни

...
Пекин обеща да отговори на делитсването на три китайски телекомуникационни
Коментари Харесай

Нова ескалация на напрежението между Пекин и Вашингтон

Пекин даде обещание да отговори на делитсването на три китайски телекомуникационни колоса от Нюйоркската фондова борса, откакто през ноември президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп подписа заповед, с която се не разрешават американските вложения в китайски компании, които съгласно Вашингтон са благосъстоятелност или следени от армията на Китай, съобщи Си Ен Би Си.

Министерството на търговията на Китай съобщи, че страната „ ще предприеме нужните ограничения, с цел да отбрани законните права и ползи на китайските компании “, съобщи в. „ Глобал тамс “.

В четвъртък Нюйоркската фондова борса заяви, че ще делистни телекомите China Telecom Corp. Limited, China Mobile Limited, и China Unicom Hong Kong Limited, поради възбрана на Тръмп за инвестции, която ще влезе в действие на 11 януари – единствено няколко дни, преди Джо Байдън да встъпи в служба като държавен глава на Съединени американски щати. От фондовата борса разясниха, че делистването ще се случи сред 7 и 11 януари.

Китайското министерство на търговията добави още, че Съединени американски щати „ злоупотребяват с изказванията за отбрана на националната сигурност и употребяват държавната власт, с цел да подлагат на напън китайските компании “. Те прибавиха, че „ този ход не е в сходство с пазарните правила и логичност и че той накърнява освен законните правила на китайските предприятия, само че и ползите на вложители от други страни, в това число и Съединени американски щати “.

„ Надяваме се, че Съединени американски щати и Китай ще работят дружно, с цел да основат обективна, постоянна и предвидима бизнес среда за компаниите и вложителите, тъй че да върнат двустранните търговски и стопански връзки в релси “, се споделя още в изказването на министерството.

 Агресивната икономическа стратегия на Тръмп против Китай ескалира в допълнение през 2020 година след появяването на COVID-19, който американският президент постоянно назовава „ китайски вирус “.

Не се чака Байдън да внесе фрапантни промени в връзките сред Съединени американски щати и Китай, като по-рано тази седмица той съобщи, че „ ще държи китайското държавно управление отговорно за злоупотребите му в региона на търговията,технологиите и човешките права “.

 

 

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР