Пекин и Тайпе коментираха предложението на изпълнителния директор на Tesla

...
Пекин и Тайпе коментираха предложението на изпълнителния директор на Tesla
Коментари Харесай

Пекин приветства предложението на Мъск Тайван да стане специална административна зона на Китай

Пекин и Тайпе разясниха предлагането на изпълнителния шеф на Tesla Илон Мъск, че Тайван би трябвало да стане специфична административна зона на Китай, осведоми BBC.

Най-богатият човек в света съобщи в изявление за Financial Times, че има вяра, че двете държавни управления могат да реализират " рационално задоволително " съглашение.

Посланикът на Китай в Съединени американски щати похвали Мъск, само че тайванският му сътрудник съобщи, че свободата " не се продава ".

Коментарите на Мъск идват в миг, когато производителят на електрически коли реализира месечен връх по продажби в Китай.

В обстойно изявление за английския бизнес вестник " Financial Times " Мъск разяснява усилването на напрежението сред Китай и Тайван.

" Моята рекомендация е да се сътвори специфична административна зона за Тайван, която да е допустима, само че евентуално няма да зарадва всички ", споделя той.

" Възможно е, и мисля, че е евентуално, в действителност, те да имат съглашение, което да е по-снизходително от това за Хонконг. "

Посланикът на Китай в Съединени американски щати Цин Ган приветства предлагането на  Мъск за основаване на специфична административна зона в Тайван.

Той съобщи в Twitter, че " мирното обединяване " и моделът " една страна - две системи ", употребен при ръководството на Хонконг, са " главните правила на Китай за решение на тайванския въпрос ".

" При изискване, че суверенитетът, сигурността и ползите за развиване на Китай са обезпечени, след обединяването Тайван ще се радва на висока степен на автономност като специфичен административен регион и на обстойно пространство за развиване ", добави той.

В отговор Хсиао Би-хим, фактическият дипломат на Тайван във Вашингтон, съобщи в Twitter: " Тайван продава доста артикули, само че нашата независимост и народна власт не се продават. "

" Всяко трайно предложение за нашето бъдеще би трябвало да бъде несъмнено по кротичък метод, без насила и при ценене на демократичните стремежи на тайванския народ ", добави Хсиао.

Шихоко Гото, шеф по геоикономика в Центъра " Уилсън " във Вашингтон, съобщи пред BBC, че предложенията на Мъск могат да навредят на бизнес ползите му.

" Нека имаме поради, че се допуска, че Илон Мъск е на ръба да закупи Twitter. Разбира се, Twitter е неразрешен в Китай, тъй като свободата на словото не е разрешена в Китай ", сподели Гото.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР