Педро Санчес Новият испански премиер, социалистът Педро Санчес каза, че

...
Педро Санчес Новият испански премиер, социалистът Педро Санчес каза, че
Коментари Харесай

Новият испански премиер се обяви за намаляване на неравенствата в ЕС


Педро Санчес

Новият испански министър председател, социалистът Педро Санчес сподели, че Европейският съюз би трябвало да бъде пространство на икономическа и обществена кохезия и че неравностите в него би трябвало да бъдат понижени, съобщи Ройтерс.

Санчес постави клетва като министър председател в събота, ден откакто импортиран от него избор на съмнение на премиера Мариано Рахой получи поддръжка в испанския парламент. Около вота се сплотиха партии, противопоставящи се на ограниченията за икономии и националистически сили. До вота се стигна след корупционен скандал, опетнил партията на Рахой.

" Новото испанско държавно управление е твърдо уверено, че планът на европейската интеграция би трябвало да докара на първо място до определяне на едно пространство на напредък и на споделено богатство ", сподели Санчес на първата си конференция като министър председател.

Социалистът, който е мощен проевропейски надъхан политик, прикани за " понижаване на неравенствата в съюза, от които пострадаха испанските и европейските жители " по време на неотдавнашната икономическа рецесия, която засегна изключително тежко елементи от Южна Европа.

Социалистическият министър председател сподели също, че ще сложи разговора и разбирателството пред борбата в миг, в който националистите си върнаха контрола върху каталунското ръководство и се зарекоха да продължат напред със стремежите към самостоятелност на заможната област.

" Духът на новото държавно управление на Испания ще бъде постоянно да слага консенсуса пред напрежението във всяка една от областите на политиката в Испания и в интернационалната политика ", сподели Санчес.

Същевременно източник от Социалистическата партия сподели, че някогашният ръководител на Европейския парламент Жозеп Борел ще бъде назначен за министър на външните работи в кабинета на Санчес съобщи Франс прес.

Борел, който е на 71 години, е приел предлагането на Санчес. Той ще размени на поста Алфонсо Диас, който беше министър в консервативното държавно управление на Рахой.

Борел има дълга политическа кариера в Испания и Европа. Той бе държавен секретар на финансите, след това министър на благоустройството при Фелипе Гонсалес. През 1988 година оглави испанските социалисти, само че година по-късно бе заставен да подаде оставка, тъй като бе очернен от финансов скандал, в който бяха забъркани двама негови някогашни сътрудници от времето, когато беше държавен секретар на финансите. В интервала 2004 година - 2007 година Борел бе ръководител на Екологичен потенциал.

Борел е каталунец, роден в малко село в каталунските Пиренеи. Неотдавна той се разгласи срещу придвижването за самостоятелност на Каталуния. Миналата година в Барселона произнесе тирада на протест в поддръжка на опазване на единството на Испания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР