Педиатрията е най-желаната специалност за младите лекари от випуск 2022.

...
Педиатрията е най-желаната специалност за младите лекари от випуск 2022.
Коментари Харесай

Педиатрията е най-желаната специалност от младите лекари - Здраве

Педиатрията е най-желаната компетентност за младите лекари от випуск 2022. Това оповестиха от Медицински университет - София. Тенденцията от ден на ден експерти да остават да се осъществят в България след завършването към този момент е устойчива, сочи анкета измежду завършващите образователното заведение.

На 21 февруари ще се дипломира випуск 2022 на Медицинския факултет към МУ - София. Завършват 751 експерти, от които 293 са българи. Отличниците са 107. Носителите на премията за цялостно отличие “Златен Хипократ ” са две млади лекарки - Айлин Фейзулова и Жана Адиб Саад. Те ще получат и парична премия от 2000 лв. от наследството на донора доктор Андрей Георгиев.

За първи път като най-желана компетентност е посочена педиатрията, демонстрират данните от анкетата, която Медицинският факултет прави измежду българите от всеки завършващ випуск. В нея 12,4% са декларирали, че ще работят в детското опазване на здравето. Това е растеж с повече от 7% спрямо предходния випуск.

Подредбата на ползите на младите лекари продължава с кардиология (9%), хирургия (8,7%), вътрешни заболявания (7,3%), акушеро-гинекология (7%), анестезиология и интензивно лекуване (6%), гастроентерология (5%) и така нататък

Почти всички (87%) се виждат като лекари в клиничната процедура. И в този випуск се регистрира скок на искащите да са общопрактикуващи лекари – от 5,9% в предишния випуск, в този момент са 8%. Но под 1% е резултатът за незабавна медицина. Леко повишение се следи на % искащи да се занимават с научна работа (3%).

Анкетата демонстрира и още една добра вест - в три следващи випуска се следи устойчива наклонност на увеличение броя на оставащите в България, означават от МУ-София. В новия випуск те към този момент са 50%. Като най-силен претекст да останат в България абитуриентите още веднъж показват фамилията и приятелите, както и дълга към родината.

Сред искащите да заминат продължава да спада процентът на тези, които избират Съединени американски щати (10%) и надлежно се усилва ползата към страните от Европейски Съюз (71%). Няма смяна в аргументите за овакантяване - по-високо възнаграждение, по-добра здравна система и техническо съоръжение.

По традиция тържествената гала по връчването на дипломите на младите лекари ще се състои в Зала 1 на НДК в наличието на управленията на Медицинския университет и Медицинския факултет, фамилиите на абитуриентите, политици, общественици, шефове на здравни заведения и други /ИРС

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР