Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж,

...
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж,
Коментари Харесай

Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни

Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли един път, няма отърване, до момента в който не приключиш с пакета. За някои хора те са знак на ниска просвета, изключително в случай че се ядат на обществено място, за други - вечерите вкъщи не минават без купичка слънчоглед, опечен със сол и брашно.

Като всяка семка и ядка, по този начин и слънчогледовите са потребни, когато са сурови, и тъкмо в това си положение те са обичани и на последователите на здравословното хранене. Те са евтини и се намират освен по магазините за здравословни храни. Освен че могат да ви оказват помощ при високо кръвно, за по-здраво сърце, те ще ви снабдят с не малко количество витамин Е, а и ще ви заситят. Можете да ги сложите във всичко, а с тях, след накисване () се прави и.

Латинското име на слънчогледа - Helianthus annuus, в превод значи точно " слънчево цвете " (helios е гръцката дума за слънце, а anthus е цвете). Смята се, че слънчогледът произлиза от Мексико и Перу и е едно от първите растения култивирани в Съединени американски щати. В Европа идва през 16 век, а в България през 20 век. Отглежда се главно поради богатите си на мазнини семена. След соята и рапицата, той е третата маслодайна просвета по мащаб на произвеждане. Сред най-големите производители на слънчогледови семки в света се подреждат Русия, Испания, Франция, Перу, Аржентина и Китай.



У нас е най-популярната лой за готвене. То е рафинирано - т.е. минало през разнообразни типове обработка и не е толкоз потребна лой, само че е устойчива на прегаряне, по тази причина се избира всеобщо за пържене. Първата студена преса от семките е извънредно потребният шарлан - нерафинирано слънчогледово олио, което е сходно като кулинарни изгоди на зехтин екстра върджин. А това, което остане след изцеждането на мазнината, така наречен кюспе, се употребява като скъп фураж за отглеждането на животни.

Ето за какво слънчогледът и неговите семки са толкоз значими. Само белените сурови слънчогледови семки са чудесна храна в доста връзки и с доста приложения. Но първо:

Полезният състав на 100 грама:

Около 620 калории
Мазнини 51.5 година - 79%*
Белтъчини 20.8 година - 42%
Въглехидрати 20 година - 7%
от които фибри - 8.6 година - 34%
Фосфор - 660 мг. - 66%
Калций - 78 мг. - 8%
Желязо - 5.2 мг.- 29%
Магнезий - 325 мг - 81%
Манган - 1,8 мг. - 97%
Цинк - 5 мг. - 33%
Селен 53 мкг - 76%
B1, B5 и B9, тиамин и фолати
Витамин Е - 33.2 - 166%
Големи дози омега-3 (74.0 мг.) и омега-6 (23048 мг. ) мастни киселини

*Дневната потребност на организма

Ползи за здравето

Влизащият в състава им витамин Е е главният мастноразтворим антиоксидант- целесъобразен за сърдечно-съдовата система, работи противовъзпалително, обезврежда свободните радикали- оказва помощ при ревматоиден артрит и признаци на астма;

Понижават равнищата на неприятния холестерол- с помощта на фитостеролите в тях;

Действат успокояващо на нервите, мускулите и кръвоносните съдове- с помощта на магнезия в състава им, който оказва помощ още за намаление на кръвното налягане, защищава от мигрени и понижава риска от сърдечен удар;

Поддържат постоянни равнищата на кръвната захар - подобаващи за хора с диабет;

Детоксикират организма - това им деяние се дължи на съществуването на селен в състава им. Твърди се, че този минерал има свойството да потиска разпространяването на раковите клетки;

Наличието на витамините А и Е ще повлияе добре за по-здрава и млада кожа и коса.



Изключително потребни са и им. За тяхното подготвяне имате потребност от обелени семки, които се нуждаят от напълно малко накисване във вода- към 4 часа и по-късно ги оставяте да покълнат за към 1 до 3 дни. Вкусът им е доста прелестен и пресен. Може да ги добавите към салата или просто по този начин да си ги хрупате, тъй като в тях безусловно са складирани „ килограми ” здраве.

Накиснатото слънчогледово семе е суровина за и за постни сосове и майонеза.

Слънчогледовите семки са идеални да ги поръсите върху обичаната си салата, за енргийни барчета, в мюслите. Ако пък ги смелите доста тънко, може да ги употребявате вместо брашно, с цел да оваляте месо да вземем за пример, за панировка - те ще прибавят необикновен усет към рибата. Съхранявайте ги най-добре в хладилника
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР