Печат на повече от 2000 години е открит в скалните

...
Печат на повече от 2000 години е открит в скалните
Коментари Харесай

Откриха печат от аметист на 2000 години

Печат на повече от 2000 години е открит в скалните основи на Западната стена в Йерусалим, Израел. Изработен е от аметист и има неповторима гравюра - птица и клон от рядко библейско „ балсамово дърво “ с пет плода, оповестява Израелския департамент за антиките (IAA - Israel Antiquities Authority).

Малкият артефакт от интервала на Втория храм (между 516 година прочие н. е. и 70 година н. е.) има отвор за закрепване на железна тел, което разрешава да се носи като пръстен.

„ Печатите са били употребявани за сключване на документи и са употребявани и като фешън движимости, като бижута “, описват откривателите.

Аметистовият щемпел е почти 1 см дълъг и 0,5 см необятен.

Гравиран е с гълъб до пълен, дълъг клон с плодове.

" През последните десетилетия преди разрушаването на Втория храм някой – евреин, евентуално поддръжник – вървял по внушителния път, който свързвал басейна Силоа в покрайнините на Йерусалим с Храмовия рид. За значимия мотив той носел най-скъпите си облекла и декорации, в това число внимателен пръстен с гравиран камък от люляков аметист. Но в тълпата пръстенът се счупва, камъкът се плъзга на пода и по-късно в подземния дренажен канал.

Около 2000 години по-късно дребният артефакт е извлечен от доброволци, пресяващи почвата, изкопана по време на археологически разкопки в региона ", споделя вестник Jerusalem Post, представен от nauka.offnews.bg.



След като го преглеждат добре, специалистите откриват спомагателна изненада: преливащият камък евентуално съдържа първото известно изображение на растение, упоменато на видно място в Библията, както и в по-късни еврейски и други исторически източници, като Градът на Давид, оповестяват от Управлението по антиките и Израелската организация за природата и парковете (INPA).

Известно е като „ еликсир на Галаад “, балсамово дърво (nataf) или „ райска ябълка “, само че не е обвързвано с днешния добре прочут оранжев плод райска ябълка (персимон).

Растението, гравирано на пръстена има актуалното научно име Commiphora gileadensis.

През интервала на Втория храм растението е било употребявано като една от по-скъпите съставки за производството на тамян, парфюм, медикаменти и мехлеми.

„ Към края на интервала на Втория храм потреблението на каменни печати става все по-разпространено “, изяснява проф. Шуа Аморай-Старк (Shua Amorai-Stark), специалист по гравирани скъпоценни камъни. „ Но в множеството печати, открити до момента с растителни гравюри, е всекидневно да се откриват растения, които са били постоянно срещани в Израел по това време: лози, фурми и маслини. Но върху този каменен щемпел незабавно забелязахме, че плодът върху него не наподобява на нито един от плодовете, които сме срещали досега.”

В Битие синовете на Яков хвърлят брат си Йосиф в яма, решавайки да го продадат в иго, и по-късно виждат „ кортеж на исмаилитяни, идващи от Галаад, камилите им, носещи дъвка, еликсир и ладанум, с цел да бъдат отнесени в Египет”.

По-късно, в Изход, типът е включен от Бог в съставките за храмовия тамян.

„ Вечният сподели на Мойсей: „ Ще ти донесат благоуханни подправки, сок от балсамово дърво, ониха, галбан и други благоуханни подправки с чист тамян. Всяка от тях би трябвало да бъде с идентична тежест и да се направи от него тамян, парфюм съгласно изкуството на парфюмериста, чист и свят “, гласят два стиха в 30-та глава.

Балсамът на Галаад е прочут също и като съставен елемент на обичания парфюм на Клеопатра, именитата кралица на Египет.

„ Това е значима находка, тъй като може да е първият път, когато е открит щемпел с гравюра на скъпоценното и известно растение, за което до момента можехме да четем единствено в исторически описания “, споделя археологът доктор Ели Шукрон (Eli Shukron), който организира разкопките в основите на Западната стена от името на IAA и града на Давид.

И дървото, и гълъбът са въплъщение на шанс и триумф, считат експертите.

„ Растението еликсир е позитивен знак, тъй като с изключение на обстоятелството, че е било употребявано за производството на парфюми и медикаменти, на античната райска ябълка – която, апропо, въобще не наподобява на днешната райска ябълка – са се приписвали вълшебен и церемониални свойства и е една от съставките, употребявани за изработката на храмовия тамян през интервала на Втория храм, когато е изработен този щемпел “, изяснява Шукрон.

„ Гълъбът също е позитивен претекст в елинистичния, римския и еврейския свят “, споделя Аморай-Старк. " Той символизира благосъстояние, благополучие, добрина и триумф. "

Собственикът на пръстена евентуално е бил богат човек, прибавя археологът.

„ Производството и търговията, които са се правили към растението райска ябълка, са строго следени по това време от евреи, живеещи в басейна на Мъртво море, където плодовете са се отглеждали “, споделя Аморай-Старк. „ Предполагам, че притежателят на печата е бил човек, който е имал овощна градина за божествен ябълки и когато е пристигнал при майстора, който е изработил пръстена за него, е допустимо да е донесъл клонка от райска ябълка, тъй че майсторът да знае какво да издълбае върху камъка. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР