Печалбата на централата от оперативната дейност е над 4 млрд.

...
Печалбата на централата от оперативната дейност е над 4 млрд.
Коментари Харесай

От 6 млрд. лв. приходи за 2022-а АЕЦ Козлодуй е дал над половината за тока за бизнеса

Печалбата на централата от оперативната активност е над 4 милиарда лв. Разходите на сдружението минават 5 млрд.лв., като 64% са фонд " Сигурност " и обезщетения за бизнеса Плащанията към личния състав се усилват с 25% за година Печалбата на централата от оперативната активност е над 4 милиарда лв. Разходите на сдружението минават 5 млрд.лв., като 64% са фонд " Сигурност " и обезщетения за бизнеса Плащанията към личния състав се усилват с 25% за година
Въпреки, че е продавала силата си на два пъти и половина по-висока цена през 2022 година и има рекордни доходи от над 6 млрд.лв., нуклеарната електроцентрала " Козлодуй " регистрира доста по-малка облага. Причината за този абсурд са заплащанията в размер на съвсем 3.4 милиарда лева, които АЕЦ е направил за обезпечаване на средства за компенсиране на бизнеса поради високите цени на тока. Ако тези разноски не бяха направени, то сдружението щеше да регистрира над 4 милиарда лв. облага, каквато е действително сметката от оперативната му активност.

Така може да се обобщят финансите на компанията за предходната година, която сигурно може да бъде избрана, в случай че не като рекордно, то като невероятна.
Реклама

В последна сметка АЕЦ " Козлодуй " приключва 2022 година с облага от 729.4 млн.лв. при 890.3 млн.лв. година по-рано. Паричните наличия са 738.7 млн.лв. на фона на 914.1 млн.лв. през 2021 година, откакто сдружението е изплатило 890 млн. лева дял, демонстрира докладът на компанията.

Общият размер на пасивите пък леко пораства до 882.8 млн.лв. при 745.3 млн.лв. година по-рано. Най-осезаем е растежът при настоящите пасиви, които през м.г. към този момент са 534 млн.лв. до момента в който през 2021 година техният размер е бил 368.8 млн.лв. Причината тук още веднъж са отсрочени заплащания към Фонда " Сигурност на електроенергийната система ".
Реклама Борсов ток - сигурни доходи
Оперативните доходи на АЕЦ " Козлодуй " са рекордни и са в размер на 6 милиарда лева при 2.7 млрд.лв. година по-рано. Това се дължи на продаден на енергийната борса ток - фактор, който се отрази чудесно и на финансите на останалите държавни енергийни сдружения като и да вземем за пример. По-конкретно - приходите на централата единствено от продажба на електрическа енергия по пазарни цени са в размер на 5.8 млрд.лв. при 2.5 млрд.лв. за 2021 година.

Това обаче е изменчив фактор, защото, търгувана на борсата и това се отразява и на централата. За интервала януари-март 2023 година междинната борсова цена на осъществената от АЕЦ " Козлодуй " електрическа енергия е 251 лева./мВтч до момента в който регистрираната за м.г. цена е била към 496 лева./мВтч., се показва в доклада.
Рекорд и при разноските
Годишните разноски на АЕЦ " Козлодуй " също записват незабравим растеж. През 2022 година техният размер е 5.2 млрд.лв., до момента в който единствено година по-рано той е бил " едвам " 1.6 млрд.лв. Основната причина за това са обезщетенията за бизнеса поради повишаването на тока - заплащанията към фонд " Сигурност на електроенергийната система " (3.4 милиарда лева.), както и разноските на централата за вноски в още няколко фонда - " Радиоактивни боклуци " и " Извеждане от употреба на нуклеарни уреди " (966 млн. лева.), излиза наяве от доклада.

Интересно е, че през 2022 година доста се усилват и разноските за личния състав - с над 25%. От 255 млн. лева те стават 311 милиона. Средносписъчния брой на личния състав в централа е 3694, което прави приблизително по 7000 лв. на месец на ангажиран разход за компнаията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР