Печалбата на торовия завод в Димитровград спадна наполовина през миналата

...
Печалбата на торовия завод в Димитровград спадна наполовина през миналата
Коментари Харесай

Акционерите на "Неохим" гласуваха 6.5 пъти по-нисък дивидент

Печалбата на торовия цех в Димитровград спадна на половина през предходната година

Още по тематиката
" Неохим " ще разпредели 3.4 млн. лева дял за предходната година

Това е по 1.30 лева на акция, изплащането стартира от 8 август
16 апр 2018
" Алкомет " и " Неохим " чакат по-високи продажби през 2018 година

Шуменската компания залага на по-големи размери и по-скъпи артикули, а торовият цех разчита на локалния пазар
3 апр 2018 Акционерите на торовия цех " Неохим " гласоподаваха да се разпредели 6.5 пъти по-малка сума от в началото плануванаъа като дял за 2017 година На общо заседание в края на предходната седмица те взеха решение за задачата да бъдат заделени малко над 517 хиляди лева, което прави по 0.20 лева на акция преди облагане с налог. Предложението за по-ниската сума е на най-големия акционер " Еко тех ". Идеята на съвета на шефовете беше като дял да се разпределят 3.4 млн. лева

Две оферти

За 2017 година " Неохим " регистрира чиста облага от 13.5 млн. лева на самостоятелна основа, което е с 50% по-малко от резултата за миналата година. Спадът пристигна както от понижаването на приходите, по този начин и от лекия растеж на разноските. Бордът на компанията оферираше от общата сума като дял да се разпределят 3.362 млн. лева или по 1.30 лева на акция брутно. Идеята обаче беше подкрепена от едвам 5.57% от гласувалите на общото заседание, останалите над 94% утвърдиха предлагането на " Еко тех ".

Според окончателното решение акционерите ще получат общо 517 193 лева или по 0.20 лева на акция преди облагане с налог. Нетният размер на дивидента (само за акционери физически лица) е 0.195 лева В това число не се включват притежаваните от " Неохим " вследствие на назад изкупуване лични акции.

Право на част от облагата имат лицата, вписани в Централния депозитар на 14-ия ден след общото заседание, което се организира на 14 юни. Началната дата за погашение на дивидента е 8 август. Разходите по изплащането са за сметка на " Неохим ". Останалата част от облагата ще бъде отнесена във фонд " Допълнителни запас ".

Нов мандат

Общото заседание утвърди също доклада за 2017 година и даде нов 3-годишен мандат на съвета на шефовете. Той се състои от 9 души - седем български и двама австрийски жители. На първото съвещание на съвета за изпълнителен шеф е определен Димитър Димитров, а за ръководител - Димчо Георгиев. Учредена е и прокура, а за пълномощник е акредитиран Стефан Димитров. Компанията имаше пълномощник доникъде на 2009 година

Основните акционери в " Неохим " са " Еко тех " (24.28%), " Евро ферт " (24.03%), " Феборан " (20.3%) и Agrofer International Establishment (7.68%). През пролетта на предходната година " Феборан " стана еднолична благосъстоятелност на австрийската химическа компания Borealis, която до тогава държеше 40% дял.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР