Пчелите избират на кое цвете да кацнат, за да събират

...
Пчелите избират на кое цвете да кацнат, за да събират
Коментари Харесай

Какви цветя избират пчелите

Пчелите избират на кое цвете да кацнат, с цел да събират нектар, като се ориентират освен по аромата му, само че също по този начин и по нюанса на цвета му. Пчелите имат извънредно забавно зрение, което наподобява на мозайка - комплицираните им очи се състоят от няколко хиляди фасети, и всяка от тях обработва единствено дребна част от информацията за това, което се намира пред насекомото.

Пчелата майка има към 4000 фасети, пчелата-работничка е с към 5000 фасети, а търтеят може да има до 10 000 фасети, с които по-лесно възприема действителността, в сравнение с пчелите-работнички. Зрението на пчелите е трихроматично - т.е. те възприемат три разнообразни сектора на спектъра, само че за разлика от хората тези инсекти възприемат друга цветова палитра.

За разлика от нас пчелите не виждат аления цвят, само че чудесно разпознават нюансите на зеленото, както и на ултравиолетовата част от спектъра.

Специалисти от университета в Орегон изследвали държанието на пчелите, с цел да се ориентират в цветовите цели на тези работливи инсекти. Задачата на експертите била да схванат дали пчелите избират зеления цвят или лилавия ги притегля повече.

 Пчели

За тази цел били направени специфични флуоресцентни клопки, които приличали на листенца на цвете. Върху всяка пластина, която имитирала листенце, се нанасяла специфична багра, която освен че не възпроизвеждала цвета, само че също по този начин излъчвала светлина след въздействието на ултравиолетови лъчи.

Тези клопки били ситуирани на поляни, които били обичани на пчелите. В резултат на този опит станало ясно, че пчелите-работнички и търтеите обожават синия цвят. Сините флуоресцентни клопки били обичани на пчелите, макар че те бързо разбирали, че няма по какъв начин да намерят нектар там.

Според експертите това се дължи на обстоятелството, че синият цвят изпъква доста контрастно на фона на зелената трева и зелените листа на растенията. Капаните, които били боядисани в зелено, въобще не привличали пчелите и те ги пренебрегнали изцяло.

Известно е, че пчелите разпознават синия, жълтия, зеления и белия цвят, по тази причина и кошерите се боядисват в тези цветове. Но едвам в този момент излиза наяве, че синият цвят е обичан на дребните работливи създания, които трансформират нектара от цветята в мед.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР