Пчелите играят една от най-важните роли на планетата, като опрашват

...
Пчелите играят една от най-важните роли на планетата, като опрашват
Коментари Харесай

Пчелите не могат да усетят вкуса на пестициди, дори при смъртоносни нива

Пчелите играят една от най-важните функции на планетата, като опрашват доста от нашите аграрни култури. Те са основатели на единствената неразваляща се храна на Земята. Но са подложени от десетилетия на съществени тествания поради човешките действия. Ново изследване откри, че работливите инсекти не са в положение да открият даже смъртоносни концентрации на пестициди в нектара, излагайки на риск както тяхното здраве, по този начин и опрашването на културите.
Доброто чувство за усет не е извънредно за пчелите – те са известни с това, че могат да вършат разлика сред сладки, солени и горчиви усети. Екип от учени от Оксфордския университет създали опит, с цел да изследват дали пчелите могат да усетят нечистия с пестициди нектар, който нормално се счита за горчив на усет, и да го избегнат.
Данните от анализите сочат, че да, пчелите могат да усетят горчивия усет на хинина в захарния сироп, в случай че е в по-големи концентрации и не го допират. Но след опитите с нектарен разтвор, имитиращ този от маслодайна рапица, нечист с диапазон от концентрации на неоникотиноидни и сулфоксиминови пестициди, резултатите не са обнадеждаващи. 
Независимо дали пчелите са пили общоприет захарен разтвор или подправен с пестициди, невроните им реагирали еднообразно. Според учените в хоботчето на пчелите липсват механизми, които посредством вкусовите рецептори да дадат на мозъка сигнал, че има заплаха.
Последният опит, поведенческо проучване, дава в допълнение удостоверение, като показва, че пчелите също не заобикалят излагането на пестициди. Независимо дали показаните им разтвори съдържат пестициди или не, земните пчели употребяват същото количество храна – даже при концентрации на пестициди, толкоз високи, че могат да им навредят.
„ Тъй като пчелите не могат да усетят усета на пестицидите и не изпитват незабавни негативни последствия при приема им, те евентуално няма да могат да избегнат потреблението на нечист нектар “, изясни Рейчъл Паркинсън, един от създателите на проучването.
Базираните на глифозат пестициди могат да причинят увреждане на цветното зрение и дълготрайната памет на пчелите, както и на способността им за напредване.Проучването е оповестено в eLife.

Всичко за пчелите прочетете в Списание 8, бр. 6/2021 година
Ако те изчезнат
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР