Пчели излитат от кошерите през зимните месеци, подлъгани от необичайно

...
Пчели излитат от кошерите през зимните месеци, подлъгани от необичайно
Коментари Харесай

Необичайно топлото време създава рискове за пчелните кошери в Смолянско

Пчели изхвърчат от кошерите през зимните месеци, подлъгани от извънредно топлото време. Това заяви Надежда Митева, секретар на съдружие „ Родопска пчела “. Според нея родопските пчелари са готови за сходни климатични аномалии, които се случват за поредна година и се трансформират в „ новото обикновено “.

Рисковете за развиването на пчелните фамилии са свързани с заплахата да последва ново внезапно захлаждане, което може да докара до измиране на пило и пчели.

Заради топлото време пчелните фамилии не образуват нормалното зимно кълбо, изясняват от сдружението. Това води до повече загуба на сила за кошера, при което пчеларите би трябвало в допълнение да подхранват пчелите. Медоносните инсекти освен изхвърчат от кошерите през топлия февруари, с цел да търсят цветове, само че и се следи по-ранно образуване на пило.

При допустимо внезапно рухване на температурите до зимните им стойности, новото потомство в кошерите може да стартира да измира.

Последиците от климатичните аномалии ще станат ясни през пролетта, когато се броят какъв брой са оживелите живи пчелни фамилии, изясняват от „ Родопска пчела “.

Производителите на мед в Смолянско не са наранени от спада на цените на пчелния артикул, защото разчитат на директни продажби. Родопският мед остава издирван поради качествата си, съгласно информация от пчеларското съдружие.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР