Пчеларите в ЕС са поставени пред редица трудности, за голяма

...
Пчеларите в ЕС са поставени пред редица трудности, за голяма
Коментари Харесай

За защита на европейските пчелари при споразумение с Меркосур призова Иво Христов

Пчеларите в Европейски Съюз са сложени пред редица компликации, за огромна част от пчеларите в България това е дребен, само че значим спомагателен занаят
„ Пчеларите в Европейския съюз са сложени пред редица компликации, произлизащи от смяна в климата, резултата от монокултурното земеделие, потреблението на разнообразни препарати и други За огромна част от пчеларите в моята страна, България, пчеларството е дребен, само че доста значим спомагателен занаят. “

Това съобщи Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, по време на съвещание на Комисията по земеделие и развиване на селските региони в Екологичен потенциал (AGRI). На съвещанието бе разисквано съглашението на свободна търговия сред Европейския съюз и страните от Меркосур (Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай).

По думите на Христов, по последна информация, в Европейския съюз за предходната година са създадени 230 000 тона мед. Търговският блок Меркосур създава близо 140 000 тона. От това количество, близо една трета – 45 000 т. – ще може да се пласира безмитно в Европа, в случай че съглашението влезе в действие.

„ Стойността на меда от Меркосур обаче и в този момент е по-ниска от себестойността на меда, създаван в Европа “, сподели българският евродепутат.

„ Би ли пояснил представителят на Европейската комисия какъв инструмент за отбрана на европейските пчелари планува Европейската комисия при положение на мощен напън от страна на Меркосур, който сигурно ще пристигна бързо? Кога и по какъв начин може да бъде задействан той и в случай че няма подобен, по какъв начин планува Европейска комисия да отбрани европейските пчелари? “, попита Иво Христов по време на съвещанието на земеделската комисия.
В отговора си Джон Кларк, шеф на отдел „ Международни връзки “ към Главна дирекция „ Земеделие и развиване на селските региони “ на Европейската комисия, уточни, че защото медът от Меркосур е с по-високо качество от китайския, Европейска комисия чака с приемането на съглашението до 5-10 години южноамериканският мед да измести китайския в Европа. Г-н Кларк посочи, че Европа не съумява да създаде задоволително мед, с цел да удовлетвори търсенето на вътрешния си пазар.

„ Считам, че тактиката на Европейска комисия е порочна и ощетява локалните производители. Вместо тласъци за бранша, посредством съглашения за безмитен импорт от трети страни тя ще ускори пазарния напън и в средносрочен проект ще докара до рецесия в бранша и намаление на качеството на продукта. Пчеларството е освен произвеждане, само че и основен детайл за съхранението на естественото равновесие и би трябвало да бъде предпазено от безпощадната логичност на пазара “, разяснява българският евродепутат.

Аржентина годишно създава към 76 000 тона, Бразилия 42 000 тона, Уругвай 20 000 тона, Парагвай – близо 2 000 тона. В България годишното произвеждане е сред 10 и 11 000 тона, огромна част от които са за експорт.

.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР