Пчеларите Надежда и Недко Митеви от Смолян спечелиха националния приз

...
Пчеларите Надежда и Недко Митеви от Смолян спечелиха националния приз
Коментари Харесай

Семейство от Смолян са пчелари №1 на България

Пчеларите Надежда и Недко Митеви от Смолян завоюваха националния приз пчелар №1 на България за 2022 година. Това се случва за първи път в 85-годишната история на съдружие „ Родопска пчела ”-Смолян. На събитието участваха пчелари от цялата страна.

Според проф. Пламен Петров научните проучвания , изключително интензивни през последните години, и ДНК-анализи на допустимо най-различни техники и методики , са открили:

„ Българската пчела е друга от арниката по безапелационен метод, друга от всичко друго, което ни заобикаля. Като произход се оказва, че нашите пчели в страната са много антични. Всичко това, което е било на Север по време на ледниковите интервали и там не са могли да съществуват нито животни, нито растения, а тъкмо тук, Рило-Родопският планински масив е бил един от рефугелните, или по този начин наречените убежища, където пчелите и всички останали живи същества са можели да се запазят. “

„ Ние взехме решение да дадем латинското или научно наименование на пчелата, обитаваща България, с подвидовия епитет „ Родопика “: „ Апис Мелифера Родопика “ „, разяснява проф. Петров пред „ БНР “.

Семейство Митеви съхраняват типа на българската пчела . Надя Митева разяснява по какъв начин да разпознаем същинския мед :

Единственият съвет, който мога да дам на хората, е да си купуват мед от пчелари, които познават. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР