Пазарувайте само от регламентирани обекти и четете етикета. За това

...
Пазарувайте само от регламентирани обекти и четете етикета. За това
Коментари Харесай

БАБХ за Великден: Пазарувайте само от регламентирани обекти и четете етикета

Пазарувайте единствено от регламентирани обекти и четете етикета. За това прикани началникът на отдел в Дирекция „ Контрол на храните “ към БАБХ доктор Татяна Николова. „ Да се надяваме, че всички консуматори ще бъдат безусловно внимателни, когато купуват храни, с цел да ги предложат на своята софра, и че бизнес операторите, търговците и производителите ще извършват своите задължения да пускат в комерсиалната мрежа качествени и безвредни храни “, добави още тя.
„ Препоръчвам на потребителите да пазарят храни единствено от регламентирани обекти, където има гаранция, че храните са с регламентиран генезис и да четат етикета, тъй като към този момент с новите условия на законодателството по отношение на етикетирането на храните производителите дават задоволително информация на потребителите и те могат да създадат своя осведомен избор “, сподели още доктор Татяна Николова.

По думите й най-честите нарушавания при инспекции са свързани със съхранението на храните, най-много на месото - глобите за изминал период на валидност са от 1000 до 3000 лева „ Миналата година нашите инспектори са разкрили месо с непостоянен генезис като то е било ориентирано за заличаване. Също по този начин установяваме нарушавания, свързани с водене на записи, гарантиращи сигурността на храните “, добави още тя, представена от Фокус. „ Санкциите са съгласно нарушаването. Например за липса на етикет или нарушаване на етикетирането глобите са 1000-2000 лв., според от това дали нарушаването е първо или второ, дали стоката се предлага от юридическо или физическо лице. Най-голямата глоба, която може да се наложи по преценка на контролния орган, е прекъсването на обекта от деяние и храната да бъде ориентирана за заличаване “, добави още доктор Николова.

"Контролът на месото стартира през цялото време на веригата. Тоест от фермата, до масата. Колегите, които управляват опазването на здравето на животните, подсигуряват за произхода на месото. След това животните постъпват за кръвопролитие в регламентирани месодобивни предприятия. Гаранцията от тяхна страна е маркировката на месото, която се слага наложително и подсигурява, че това месо е минало обзор ", изясни още тя.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР