Пазаруват като луди, казва с пот на челото доставчика на

...
Пазаруват като луди, казва с пот на челото доставчика на
Коментари Харесай

На опашка в онлайн магазина

Пазаруват като луди ", споделя с пот на челото доставчика на ледник, който имам възомжността да купя по неотложност, с помощта на това, че онлайн търговията съществува. От диалога ни се схваща, че не се пазарят единствено незабавни неща, както човек би си помислил в обстановка на изключително състояние - като скъпички дезинфектанти, маски и храни, а и много домакинска техника. Затова доста от онлайн търговците последните дни са свръхнатоварени и колкото да смогват на поръчките - изключително на храни.

Заради очевидно свитото ползване на неспешни артикули - спортни, книги, за обзавеждане, за тях се появиха предложения за безвъзмездна доставка до дома или незабавни акции с немалки понижения в опит на бизнеса да оцелее макар наложените ограничавания. Други поддържат интереса посредством имели до потребителите със препоръки за сигурност и поощрение на извършване на покупки в изискванията на зараза.

Пълни виртуални кошници

Категориите със засилено търсене през последните дни, в съпоставяне със същия интервал предходната година, са главно IT - преносими компютри, монитори, принтери. Много хора се приспособяват към режим на работа от у дома, а и на занимания, което води до идващите известни сега артикули - тв приемници, видео конзоли, слушалки, таблети и е-книги, споделят пред " Дневник " от eMag. По техните данни спортните и фитнес продукти означават 50% растеж в търсенето, защото потребителите се стараят да поддържат нормалния си метод на живот. При почистващите препарати също се следи забележим растеж в търсенето в съпоставяне със същия интервал на 2019г., както и при продуктите, свързани с поддръжка на хигиената, консумативи и бързооборотни артикули.

Като логически от компанията дефинират известния спад в категориите " Мода " и " Автомобили ".

Презапасяването, което върви по линия на храните и медикаментите без да има систематизирана статистика, не се вижда при този онлайн търговец. " Повечето хора купуват отговорно и даже в случай че някои артикули са изчерпани на склад заради огромното търсене, ние работим близко с снабдители и производители, с цел да набавим нужните количества ", изясняват от там.

Отчитат, че държанието при извършването на покупки и ползата към онлайн търговията са се нараснали като през първите дни на изключителното състояние трафикът към платформата е повишен приблизително с 30% в съпоставяне със същия интервал предходната година и с над 10% спрямо предходните 2 седмици при започване на март. В момента има повече от 300 хиляди визити дневно като главното нарастване спрямо предходната година идва от мобилното приложение (+75% по отношение на предходната година).

Специализираните снабдители на хранителни артикули и артикули за бита, които се продават в комерсиалните вериги, не са доста в България.

Наложилият се през последните години търговец ebag.bg изпитва голям напън от искащи да пазарят през него, като свободни часове за доставка няма за няколко дни напред, а появяващите се запълват сега, в който се появяват. На въпрос на " Дневник " притежателят Иван Александров сподели, че регистрира над 100% растеж на поръчките след въвеждането на изключителното състояние и счита твърдо, че хората се запасяват като купуват най-вече съществени артикули и консерви. " В момента се огъваме под огромния напън и равнището на услугата е по-ниско от нормалното ", признава той в телеграфните отговори, които съумява да даде в обстановката, в която се намира под натиска на клиентите. Допълва, че даже не смогват да вкарат информация в уеб страницата за безусловно всички артикули, които имат налични в склада си.

 Иван Александров, изпълнителен шеф и създател на eBag.bg
© Цветелина Белутова, Капитал

Иван Александров, изпълнителен шеф и създател на eBag.bg

В актуалната обстановка квалифицираната кошница с артикули в очакване на свободен слот за доставка непрестанно " олеква ", тъй като в това време се изчерпват разнообразни артикули в очакване да пристигна ред за твоята поръчка. Доставките обаче се вършат в точния момент и на компанията не се е наложило нито да трансформира цените си за доставка, нито да се отхвърля от артикули или услуги.

Има ли напън върху цените

Покрай поръчките на основния прокурор, че стартира да се следи за далавера и заканите на някои министри, че в случай че има, ще се постановат строги санкции, въпреки да не е ясно по кой закон и по каква логичност (всичко по тематиката четете тук), е реалност, че на много повишени по отношение на интервала преди рецесията цени се оферират главно средства за отбрана. Това наложи и някои ограничения от страна на търговци като eMag, които оповестиха, че отстраняват комисионите върху продажба на такива артикули от страна на техни сътрудници в платформата маркетплейс, където се оферират артикули на външни по отношение на eMag търговци. Малко преди този момент пък платформата за търговия OLX спря офертите на консуматори за маски и дезинфектанти поради предалагането им на мощно повишени цени.

На въпрос има ли напън от страна на производители или снабдители върху цените Иван Александров от ebag разгласи, че не е очевидец на сходни опити и че все още всичко е обикновено.

Компанията ни има нулева приемливост към нелоялни търговски практики и упражняваме непрестанен мониторинг по цялата логистична верига, включително следим продуктите, предлагани в маркетплейс на платформата в съществени рискови категории за интервала (като медицински артикули и устройства). Артикули със спекулативно повишени цени ще бъдат неотложно премахвани от портфолиото ни.

Как се заплаща

Особеност на онлайн търговията в България е, че българите към момента избират наложения платеж пред заплащането онлайн, за което има разнообразни принадлежности и благоприятни условия. Заради потребността от повишена хигиена сега, множеството търговци предлагат таман онлайн разплащанията, с цел да не се допират техните чиновници до банкноти, а и да спестят това на клиентите си. (Всички компании още при започване на рецесията оповестиха за ограниченията, които взимат за хигиената в пространствата и измежду чиновниците си - маски, ръкавици, невлизане в домовете. В същото време специалистите предизвестяват потребителите, че и тези доставки не са напълно безвредни и би трябвало да се хигиенизира - за това четете тук).

Доставчикът ebag даже в един миг стигна до решението да приема единствено онлайн заплащания, само че се наложи да се откаже поради митинга на консуматори. Но по принцип множеството заплащания към търговеца са онлайн, а сега те и са се нараснали с към 20 на 100.

Още при започване на спешната обстановка, с оглед повишение на сигурността, препоръчахме на клиентите си да се възползват от опциите за онлайн заплащане. Потребителите реагираха положително и бързо на това увещание и чакаме в идващия интервал да има повече поръчки, платени онлайн, спрямо тези с натрапен платеж. В момента делът на предплатените поръчки е 45% от всички; над 3 пъти повече по отношение на януари (15% дял), демонстрират данните на eMag.

Промоции в деяние

" Весел четвъртък ", " Крейзи дейс ", " Сделки на седмицата ", " Намаление на мебели до 50% ", ваучери за спомагателна отстъпка на имейлите на клиентите, съпроводени с #останиудома. Това са единствено част от напъните на бизнеса да задържи вниманието на потребителите като тази част от него, която има и физически магазини, в този момент остава единствено да работи онлайн с евентуалните си клиенти.

Търговецът на спортни артикули " Спорт хранилище " предлага безвъзмездна доставка до дома на артикули над 30 лева като преди тази рецесия безплатната доставка важеше за суми над 100 лева От " Декатлон " оферират същата услуга като доставките са до цялата страна и не са посочени прагове за сумата.

Продължават промоциите и в офлайн магазините на веригите, което се вижда от имейли, изпратени до потребителите, брошури и телевизионни реклами. Тази процедура в условия на мощно търсене на съществени и не толкоз съществени храни е обект на рецензии както от страна на консуматори, по този начин към този момент и на производители. В четвъртък (19 март) ръководителят на националния браншови съюз на пекарите и сладкарите и ръководител на щаба " Храни и питиета " Мариана Кукушева разгласи в телевизионно изявление, че производителите на храни и питиета обмислят да изискат цялостна възбрана на промоциите в комерсиалните обекти до края на изключителното състояние.

В същото време таман офлайн магазините за храни, които на процедура са единствените отворени дружно с аптеките няма данни да обмислят онлайн пренастройване. Поради огромната им претовареност представителите на веригите не бяха в положение да дават отговор на въпроси.

Кризата опция ли е

Дори и за неикономистите е явно, че в същото време огромни доходи регистрират фирмите за храни и лекарства и търговците им. За самите компании обаче, изключително работeщите онлайн, нещата не са толкоз елементарни.

" В момента мислим единствено по какъв начин да осъществим колкото се може повече поръчки. Мениджмънт екипът дава нощни смени в склада, с цел да можем да зарадваме повече хора. Най-важното е всички да сме здрави! ", по този начин дава отговор Иван Александров на въпроса вижда ли в тази обстановка опция за разрастването на бизнеса с доставки на артикули до дома.

Електронната търговия и цялата обвързвана с нея инфраструктура се трансформират в извънредно значим дирек на стопанската система в такива времена и се надяваме да не последват негативи, разясняват от eMag. Търговецът счита, че в идващия интервал следва доста действия да бъдат цифровизирани и че това ще бъде от изгода за редица аспекти от живота. Засега компанията не счита да уголемява портфолиото си с храни. Засега няма огромни нараствания на разноските на компанията, показват от търговеца, само че допълват, че е допустимо поради снабдяването на артикули с лимитирано предложение и провокации при производството цените да се усилят.

И двете компании не са увеличавали цените за доставката след започването на епидемията, а от eMag даже означават, че те поемат над половината от стойноста й.

Не мислим за разноски сега. Опитваме се да осъществим колкото може поръчки тъй като хората имат потребност от нас. Не сме променяли и няма да променяме цени, разгласи Иван Александров. Допълва, че регулярните клиенти на търговеца сега страдат от това, че не могат да си поръчат и обмисля какво може да се направи за тях. Все отново прогнозата му е, че след отминаването на рецесията ще има повече клиенти, които ще станат постоянни.

Очакването му е, че след тази рецесия доста повече компании от бранша на храните и стоките за бита ще помислят за онлайн доставки, тъй като това е бъдещето. Самият той допреди към две години работеше взаимно с комерсиалната верига " Фантастико ", само че след това пое по собствен път. Наскоро в изявление за " Капитал " обяси, че бизнесът е комплициран, заради което и конкуренция сериозна няма в неговия сегмент. Дори и в международен мащаб, в случай че се изключат Съединени американски щати, са доста малко комерсиалните вериги, които имат лични доставки. Причината за това е, че този бизнес е изцяло друг от общоприетия за веригите. Това стопира компаниите да навлизат в него. Дали това ще се пормени след тази рецесия следва да се види.

За мениджмънта на eMag процесът по трансформиране на офлайн бизнеса в цифров е натурален за по-голяма част от актуалния бизнес. " Разбира се, обичайна търговия и магазини няма да отмрат, само че търговците неизбежно ще търсят опция за разширение на своята потребителска база и на каналите си за продажби ", считат в компанията.

В същото време на фона на предстоящи съкращения на личен състав в редица бизнеси поради обстановката сега, Иван Александров търси да наеме десетки хора. И сега усилваме човешкия запас в складовата ни база, при засилени условия за сигурност. С повишаване размера на работата разумно идва и потребността от спомагателен личен състав, допълват и от eMag.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (753)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР