Пазарната стойност на компанията “Фейсбук падна с над 60 млрд.

...
Пазарната стойност на компанията “Фейсбук падна с над 60 млрд.
Коментари Харесай

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни

Пазарната стойност на компанията “Фейсбук ” падна с над 60 милиарда $ (почти колкото Брутният вътрешен продукт на България) за два дни, заяви през вчерашния ден организация “Блумбърг ”. В понеделник акциите на компанията паднаха с 6,8% на борсата в Ню Йорк, а във вторник с 4,7%.

Причината е разразилият се скандал с приключването на данни на над 50 млн. консуматори на фейсбук към английската компания за разбори “Кеймбридж аналитика ”, която ги употребила за интервенция в избори в разнообразни елементи на света, в това число и в президентските в Съединени американски щати през 2016 година в интерес на Доналд Тръмп.
Инвеститорите са мощно обезпокоени, че абсурдът с “Кеймбридж аналитика ” ще удари съществено по репутацията на “Фейсбук ”, което може да докара до отлив на рекламодатели, както и да провокира спомагателни регулации на онлайн пазара. Това пък докара до спад и на акциите на други компании за обществени мрежи като “Туитър ”, чиито дялове поевтиняха с над 10%.

Отделно акционери във “Фейсбук ” заведоха в съд в Сан Франциско дело против компанията поради понесените от тях финансови загуби. Те винят интернет колоса, че ги е подвел за способността си да подсигурява сигурността на данните на консуматори. По същата причина се чака скоро правосъдни искове да внесат и консуматори, чиито персонални данни са изтекли.

Над онлайн компанията тегне и опасността от държавни следствия в Съединени американски щати за нарушение а разпоредбите за запазване на информация.

Измамата с “Кеймбридж аналитика ”, в която е забъркана и “Фейсбук ”, лъсна от следствие на английската тв Channel 4. Нейни публицисти записали скрито срещи с представители на английската компания, като се показали за евентуални клиенти, които желаят да манипулират избори в Шри Ланка. Сред събеседниците на тайните записи е и изпълнителният шеф на “Кеймбридж аналитика ” Аликзандър Никс, който се хвали с интервенция в изборни процеси допълнително от 200 страни по света, употребявайки най-различни мръсни способи – от подкупи до оскърбителен акции. Събраните от фейсбук данни пък били употребявани за създаването на софтуеър, който да предвижда настройките на гласоподавателите. Вчера Аликзандър Никс бе уволнен.

В изказване на “Фейсбук ” се споделя, че компанията е била излъгана. Нейният създател и изпълнителен шеф Марк Зукърбърг не е коментирал случая. От комисията по просвета, медии и спорт на английския парламент желаеха Зукърбърг да бъде изслушан по въпроса по какъв начин персонални данни са били употребявани от “Кеймбридж аналитика ”. За същото упорстват и от US Конгреса.

Под обстрел
Опозицията
нападна Мей за контакти с компанията


Британската премиерка Тереза Мей отхвърли всевъзможни контакти на държавното управление с консултантската компания “Кеймбридж Аналитика ”.

Според депутати от опозицията ръководещата Консервативна партия била в тесни връзки с компанията и компанията майка SCL Group. Бивш народен представител от торите взел участие в управлението, а някогашен ковчежник на партията бил акционер. Топлите връзки сред партията и посочените компании продължавали и до през днешния ден.

Говорител на торите съобщи, че партията в никакъв случай не е наемала “Кеймбридж Аналитика ” и не е употребила услугите й. С представители на компанията имало диалози по времето на предходния водач Дейвид Камерън, само че те не довели до съответни резултати.

“Това, на което станахме очевидци в тази ситуация с “Кеймбридж Аналитика ”, изказванията несъмнено са много притеснителни, изцяло вярно е те да бъдат разследвани по надлежния ред ”, съобщи Тереза Мей в Народното събрание.

Експерти поучават по какъв начин да се пазим в обществената мрежа
Най-сигурният метод за отбрана – напуснете фейсбук


Има няколко лесни правила, които потребителите на фейсбук би трябвало да съблюдават, с цел да защитят персоналните си данни и да лимитират достъпа до тях, припамнят специалисти, представени от Би Би Си.

Първото е деликатно да следим какви приложения посещаваме, изключително тези, които изискват да влезем с профила си във фейсбук. Много от тях изискват прекомерно необятен диапазон на достъп до данните ви, прекомерно постоянно точно за те да бъдат събирани и обработвани.

На страницата във фейсбук има алтернатива, която разрешава да ограничите появяването на реклами, посредством които също може да се събира персонална информация.

Всеки консуматор на обществената мрежа може да настройки настройките си за сигурност по този начин, че да наложи ограничавания на достъпа до профила си, напомнят експертите. И поучават да ревизираме дали не сме разрешили около личния ни профил да бъдат обсъждани свободно и тези на приятелите ни.

Социалната мрежа дава и опция да изтеглите копие от информацията, с която тя разполага за вас, въпреки че данните, които ще ви бъдат предоставени, не са изчерпателни. Никога не кликвайте “харесвам ” на рекламна страница на артикули. Ако желаете да играете онлайн или да участвате в анкета, не го правете през фейсбук, а посетете напряко съответния уебсайт, поучава Пол Бернал, учител по осведомителни технологии, интелектуална благосъстоятелност и медийно право.

А по въпроса по какъв начин можем да бъдем безусловно сигурни, че данните ни ще останат изцяло поверителни, Бернал споделя: “Напуснете фейсбук ”.

Идея на Еврокомисията
Още 3%
налог за интернет колосите в Европейски Съюз


Интернет колоси като “Фейсбук ”, “Епъл ”, “Гугъл ” и “Амазон ” да заплащат 3% налог върху разнообразни онлайн услуги, които оферират в Европейски Съюз – това предложи през вчерашния ден Еврокомисията, съобщи Би Би Си.
Налогът ще важи за компании с предстоящ на налози в Европейски Съюз годишен оборот от 50 млн. евро.
Мотивът за предлагането е, че софтуерните колоси заплащат прекомерно малко в хазната на съюза. В момента те се таксуват със единствено 9,5%, до момента в който ставката за другите компании е 23,3%.
“Настоящият юридически вакуум води до недостиг в приходите на страните членки ”, означи през вчерашния ден еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси. Много от тези колоси са регистрирани в членки с по-ниски налози като Ирландия и Люксембург.
За да бъде въведен спомагателният налог е нужно единодушието на всички 28 членки на Европейски Съюз.

В Холандия
Референдум за следенето онлайн


Холандците през вчерашния ден гласоподаваха на референдум, на който трябваше да кажат дали са съгласни спецслужбите на страната да имат право да ги наблюдават онлайн, съобщи Ройтерс.

Това е заложено в нов закон, разрешаващ всеобщо подслушване на интернет връзките, в това число на хора, които не са под никакво съмнение, съхраняването на събраната информация за период до 3 години и шерването й с партньорски служби.

Допитването не е правно наложителен, само че министър председателят Марк Рюте увери, че резултатът от него ще бъде взет поради от държавното управление. Социологически изследванията преди гласуването посочваха на процедура подравнен резултат сред съперници и последователи на закона.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР