Пазарната капитализация на стартъпа за електрически автомобили Lucid Group надхвърли

...
Пазарната капитализация на стартъпа за електрически автомобили Lucid Group надхвърли
Коментари Харесай

Стартъп задмина гиганта Ford по пазарна капитализация

Пазарната капитализация на стартъпа за електрически коли Lucid Group надвиши Ford Motor във вторник, след ръководителите на компанията споделиха с вложителите, че резервациите за първите й транспортни средства са се повишили и че индустриалните проекти за 2022 година са в ход, съобщи Си Ен Би Си.

Цената на книжата на компанията нарастна с 23,71% в борсовата търговия във вторник, което и донесе пазарна капитализация от 88,83 милиарда $ – с над близо 10 милиарда над Ford, който има пазарна оценка от 79,08 милиарда $. Стартъпа се приближи и до General Motors, който е с капитализация от 90,90 милиарда $.

Изпълнителният шеф на Lucid Motors Питър Роулинсън съобщи в изявление в понеделник, че съгласно него има дълъг път пред акциите на компанията, който откакто бъде извървян ще й помогне да надмине по стойност обичайните автомобилостроители и да се приближи до водача в промишлеността Tesla.

Роулинсън, някогашен основен инженер на Model S на компанията на Илон Мъск, постоянно съпоставя Lucid с някогашния си шеф във връзка с технологиите и цялостното развиване на електрическите транспортни средства. Според него скорошният скок на акциите на компанията е доказателство, че Уолстрийт към този момент я съпоставя с Tesla, а не с обичайните компании в автомобилния бранш.

„ Мисля, че небето е границата, що се отнася до капитализацията. Всичко обаче опира до осъществяването и до увеличването на размера. Това е моят фокус. В резултат цените на книжата ще вървят нагоре “, разяснява той.

Откакто компанията стана обществена посредством договорка със SPAC през юли, цената на акциите на Lucid набъбна с повече от 80% до затварянето на търговията в понеделник. Пазарната й оценка обаче към момента е надалеч от тази на Tesla, която тази година мина 1 трлн. $. Тя също по този начин е под капитализацията на стартъпа Rivian, който дебютира на борсата предходната седмица. Той има пазарна оценка от 140 милиарда $

Първото транспортно средство на Lucid се назовава Air sedan. Компанията стартира да доставя на клиентите т. нар „ Dream Edition “ на модела на стойност 169 000 $. Автомобилът има водещ в промишлеността пробег от 520 благи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР