Пазарна оценка за придобиване на 100 процента от Централен универсален

...
Пазарна оценка за придобиване на 100 процента от Централен универсален
Коментари Харесай

Общината ще си откупи обратно „Дупката” в центъра на Варна

Пазарна оценка за придобиване на 100 % от Централен повсеместен магазин АД, гласоподава през днешния ден комисията по благосъстоятелност и стопанство към Общинския съвет във Варна. Дружеството има терена от 2,9 дка в идеалния център на града на бул. „ Княз Борис I ”, ул. „ Воден ” и „ Княз Батенберг ”, придобил популярност като „ Дупката ”. Според притежателите цената на капитала е 25 082 960 евро, само че самостоятелна пазарна оценка на община Варна дефинира, че активите възлизат на 43 244 000 лева

Именно втората сума беше призната за меродавна с гласовете на съветниците от комисията, срещу гласоподаваха 4-ма. В решението беше записано експлицитното изискване, че финансирането се чака целево от републиканския бюджет и единствено в случай че то бъде изпълнено, може да се подхващат действителни стъпки за подписване на договорката.

Директорът на общинската дирекция „ Общинска благосъстоятелност, стопанска система и икономически действия ” Петко Бойновски аргументира предлагането за изкупуване назад на парцела с продължаващите от години неясноти по капиталовите планове на ЦУМ-Варна, АД, както и по периодите, в които биха могли да бъдат осъществени. В поддръжка на думите му основният проектант Виктор Бузев добави, че преди 7 година за финален път въпросът с варненския ЦУМ е бил на дневен ред и то като абстрактен план, без каквито и да било механически и финансови параметри.

За варненци планът е с 30-годишна история. Началото е поставено през 1986г., когато дребният площад с водна повърхност и скулптура от соцреализма е разкопан с желанието да бъде издигнат варненски аналог на столичния ЦУМ. Шест години по-късно е учредено взаимно сдружение „ Търговски дом ”АД, в което община Варна има 45 % против апортиране на 3,5 дка, и компания „ Лазур ”, която ще влага в строителството. Следват серия реституционни каузи, траяли десетилетия, в които някогашни притежатели съумяват да си върнат близо 900 кв.м от първичния терен, общинският дял се стопява до 26 %. А от 2005 година ЦУМ-АД е притежател на останалия терен.

Главният проектант на Варна през днешния ден посочи, че Подробният организационен проект на терена би могъл да се актуализира, защото е от времето преди приемането на Общия организационен проект на Варна. По думите му методът би трябвало да е като към неповторимо място, поради множеството артефакти от античния Одесос, които би трябвало да бъдат съхранени и експонирани по актуален метод. Няма да отстъпим от решимостта си да превърнем мястото в музей навън, в който да откри актуален прочит хилядолетната история на Варна, е подчертавал неведнъж на собствен ред кметът Иван Портних.

Гинка Христова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР