Пазарите на жилища по света - от Великобритания до Китай

...
Пазарите на жилища по света - от Великобритания до Китай
Коментари Харесай

Нов риск пред световната икономика: Синхронизирано забавяне на цените на имотите

Пазарите на жилища по света - от Англия до Китай и Австралия - губят пара, помрачавайки прогнозата за международната стопанска система, която през предходната година набъбна в най-бавния си ритъм от финансовата рецесия насам, написа The Wall Street Journal.

В 23 страни, включени в показателя на Federal Reserve Bank of Dallas, цените нарастват с 1,8 % през третото тримесечие на 2019 година по отношение на година по-рано. През 2016 година темпът доближи 4,3 %, съгласно разбор на Oxford Economics.

Ключов катализатор е международното закъснение през последните две години, което ограничи търсенето на жилища и растежа на цените им. В огромните градове проблемите с достъпността лимитира редица кандидат-купувачи. Апетитът на чужденците за жилища зад граница също се охлажда. Несигурността към комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, Brexit и митингите в Хонконг не престават да тормозят купувачите.

" Това има значение, защото жилищният пазар е пазар в големи активи и има голям капацитет върху разноските на потребителите ", споделя Адам Слейтър, икономист в Oxford Economics. " И е бранш, в който взривовете са взривове, а спадовете - спадове ".

Засега забавянето не демонстрира знаци за важен провал. Но значително това зависи от международния напредък и несигурността. Според Международния валутен фонд през актуалната година стопанската система на света ще нарасне с 3,3% тази година от 2,9% предходната.

Макар че жилищата не могат да се търгуват по този начин, както автомобилните елементи, придвижването на цени на парцелите по света става все по-синхронизирано. Според МВФ това се дължи на увеличаващата се наклонност за редом придвижване на икономическия напредък и лихвите по света.

В мегаполиси като Ню Йорк, Лондон и Ванкувър и различен фактор оказва въздействие, считат от МВФ. В интервал на ниски лихви след рецесията, богатите вложители търсят по-висока възвращемост и се насочват към парцели в огромните финансови хъбове. Затова и цените в тези градове порастват синхронизирано, както акциите и облигациите.

Сега цените в огромните градове забавят растежа си, съгласно показател на Knight Frank, който включва 45 мегаполиса. Индексът набъбна с 1,1% през третото тримесечие на 2019 година по отношение на година по-рано. През същия интервал на 2018 година растежът бе 3,4%, а през 2017 година - 4,2%.

По-ниските вложения в жилища оказват въздействие и на растежа на Брутният вътрешен продукт. Между 2017 и 2019 година забавянето на растежа на цените понижава растежа на брутния вътрешен артикул с 0,3 процентни пункта.

Жилищата, както акциите, са част от общото благосъстояние на жителите. Това значи, че забавянето може да забави още повече растежа, в случай че притежателите на парцели се усещат по-зле финансово и понижат разноските си. И наподобява, че това към този момент е реалност в някои страни. Растежът на разноските в Канада и Швеция се забавиха с над 1 процентен пункт през 2018 година, дружно със спада на цените на парцелите.

Разбира се, охлаждането на цените ще има и положителен резултат: най-скъпите пазари ще станат по-достъпни за локалните и ще създадат колапс по-малко евентуален.

Настоящото закъснение наподобява по-различно от месеците преди рецесията от 2008-09 година, когато кредитният балон се спука и цените на жилищата паднаха с до 6,6% в развитите стопански системи, съгласно Oxford Economics.

Централните банки в този момент внимават повече за балони на пазара на парцели, а самите банки затегната разпоредбите за ипотеките. Макар че дългът на семействата в някои страни основава терзания, като цяло той е по-нисък от предкризините равнища.

Другата разлика е, че цените на парцелите изпреварват растежа на приходите в някои страни, само че с движение, което е надалеч от това преди рецесията.

Ако забавянето се трансформира в провал, вниманието ще се обърне към централните банки, доста от които понижиха лихвите през предходната година, с цел да поддържат стопанските системи. На доктрина, пониженията на лихвите би трябвало да основат търсене за жилища, като създадат заемите по-евтини. Икономисти считат, че сме достигнали момента, в който по-ниски лихви от актуалните няма да могат към този момент да усилят търсенето.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР