Пазарът Улус в Одрин, наричан популярно петъчният пазар, който масово

...
Пазарът Улус в Одрин, наричан популярно петъчният пазар, който масово
Коментари Харесай

Секира за българите, планирали да ходят на пазар в Одрин

Пазарът Улус в Одрин, именуван известно петъчният пазар, който всеобщо се посещава от българите в уикендите, остава затворен до второ разпореждане поради епидемията от ковид. Преди две седмици управляващите в Одрин започнаха като епидемиологична мярка затваряне на пазара за две седмици заради сериозното нарастване на случаите на ковид в Одринско спрямо първата вълна на епидемията.

Според здравните специалисти Одрин е измежду най-критичните области в Турция в разпространяването на ковид.
След като изминаха две седмици, пазарът остава затворен до второ разпореждане.

Миналия петък /на 11 декември/ доста български жители пристигнали в Одрин, с цел да пазарят, само че останали сюрпризирани, че пазарът е затворен, писаха локалните медии.

Преди време локални здравни експерти предизвестиха, че напорът от купувачи, основно българи, на пазара в петъчните дни нарушава епидемиологичната мярка за физическа отдалеченост.

Помощник валията на Одрин Али Уйсал уточни, че пазарите,магазините и транспортните средства са най-рисковите за разпространяването на болестта измежду хората, заради което се наложило да затворят и най-големия пазар в града, Улус.

Всъщност петъчният пазар в Одрин е значимо перо за локалните търговци и стопанската система на града и региона.

По данни на одринската Търговско-икономическа палата към 4500 клиенти от България посещавали пазара в петъчните дни преди затварянето.

При всяко идване българите купували артикули по за към 150 евро на човек, което прави 675 хиляди евро /около 6,5 милиона турски лири/ дневна облага.

Турският министър на опазването на здравето Фахреттин Коджа заяви нощес за открити нови 29 136 случая на инфектирани с Ковид-19, от които 5203 заболели със признаци, с което общият брой на инфектираните в Турция доближи 1 милион и 809 хиляди души.

222 са жертвите на коронавирусав Турция на 12 декември, като общото число на умрелите от месец март насам е достигнало 16 199 души.

Здравните управляващи не оповестяват с числа поотделно положението в другите области на страната.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР