Пазарът търси равновесна точка - в зависимост от лихвените проценти Ирена

...
Пазарът търси равновесна точка - в зависимост от лихвените проценти
Ирена
Коментари Харесай

Ето какви капани дебнат българите, които планират да купят имот

Пазарът търси равновесна точка - според от лихвените проценти Ирена Перфанова, зам.-председател на НСНИ съобщи, че доста фактори са принудили пазара да тръгнат цените нагоре - ковид, инфлацията, войната. " Има повишение на цените, само че има и търсене. Ако желаеме да живеем в по-модерни и модерни домове, това коства пари и би трябвало да се заплати. Благодарение на това, че не сме в еврозоната, имаме ниски лихвени проценти по заемите. В Европейски Съюз цените са надолу, само че за доста къс интервал от време. Пазарът търси равновесна точка - според от лихвените проценти, цените на недвижими парцели се въздействат. Очакваме постоянен и уравновесен пазар у нас ", показа тя, написа plovdiv.24.bg.

По думите ѝ укротяването на пазара идва от множеството закупени парцели през последните 2 години. " В София привлекателните зони са към метростанциите, южните и източните квартали. При новото строителство има разлика в стадиите - когато се купува на зелено и преди въвеждане в употреба. Тази разлика се беше изгубила, само че към този момент се връща. Очакваме растеж на цените за планове, които стартират сега ", разкри Перфанова.

От своя страна кредитният съветник Тихомир Тошев към момента има доста искащи да си купят парцел, само че малко искащи да продават. " За да се повишат с 60%, първо паднаха 35% при предходната рецесия. Едва 2020 година стигнаха равнищата от 2008 г. Периодът с ниски лихви свърши - все пак обаче доста дребен ще е процентът на хора, които ще се откажат. Около 3-4% ще варират лихвите, растежът ще е дребен. Броят на покупко-продажбите пада от края на предходната година. Очакваният растеж на лихвите ще откаже една група от купувачите на пазара, само че всеобщият българин, който е възнамерявал да си купи жилище, няма да се откаже. Цените на парцелите ще спрат да порастват, само че няма да паднат. Хората да бъдат деликатни и да не купуват непременно ", прикани той.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР