Пазарът на земеделска земя в България се движи основно от

...
Пазарът на земеделска земя в България се движи основно от
Коментари Харесай

А. Андонов: Арендатори движат пазара на земеделска земя

Пазарът на земеделска земя в България се движи главно от хората, които обработват земята, а точно от арендаторите. Това съобщи в рубриката Портфейл в ефира на Дарик радио изпълнителният шеф на ЕРА България Антон Андонов.

По думите му, арендаторите са главните играчи, които купуват земите по места и дават най-високата цени за тях. Те познават и най-добре земята, тъй като я обработват. За тях тласъкът да купуват лична земя е, че не се постанова да заплащат лихва за нея.

" Ликвидността на пазара обаче се поддържа от няколко огромни играчи -може би десетина, които получават земи съвсем в цялата страна и обезпечават опцията да се купуват всички парцели, които излизат на пазара.

Част от тези компании са регистрирани по закона за сдруженията със специфична инвестицонна цел, така наречен АДСИЦ, а останалите са частни компании, които ръководят професионално капитала на своите вложители ", изясни Андонов.

През последната година междинната цена на земеделските земи в България се увеличи с 21.6% приблизително за страната, само че нивата в обособените региони варират в необятни граници, защото зависят от доста фактори, в това число от това какъв брой е плодородна земята и дали има конкуренция сред арендаторите.

В полупланинските региони цените, като цяло, са по-ниски, само че там, където земята обичайно е добра за обработка, равнищата костват над 2000 лв. за декар. В Добруджа и в някои елементи на областите Плевен, Враца и Видин цените са още по-високи.

Според изпълнителния шеф на ЕРА България, на множеството места в страната има конкуренция сред компаниите, които обработват земята, само че има и места, където по разнообразни аргументи са се оформили доста мощни локални водачи.

" Но последователно на всички места конкуренцията стартира да взема решение тези проблеми. Има " замъци ", където в продължение на доста години не са навлизали нови играчи, само че в даден миг тази обстановка рано или късно се трансформира ", сподели Антон Андонов.

" През 2020 година, по време на пандемията, доста хора се втурнаха да влагат спесяванията си в парцели и земи. Тогава броят на покупко-продажбите със аграрни земи се усили доста и тази наклонност продължи през 2021 и 2022 година

Тази година на пазара на дребно със земеделска земя се следи известно задържане на цените, само че няма и доста предложение. Купувачите са малко по-предпазливи и към този момент не се следи това " наддаване " за съвсем всеки парцел ", съобщи Андонов.

В България съществуват два пазара - примитивен пазар на дребно, на който първичните притежатели продават земите си, и второстепенен пазар, на който хората, вложили преди години, могат да решат да продават.

На вторичния пазар сега съвсем липсват огромни покупко-продажби. Има европейски вложители, купували земя у нас през годините, които виждат сегашния миг като сполучлив за продажба.

" Така те могат да осъществят добра облага, защото през 2004-2005 г.цената на декар беше към 100-120 лв., а сега рентите са на сходни нива. Това значи, че тези вложители са постигнали 100% рентабилност на годишна база ", сподели още изпълнителният шеф на ЕРА.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР